

Leena Meri. / Matti Matikainen
Leena Meri: Hallituksen esityksen perheenyhdistämisestä tulisi mennä sellaisenaan läpi
Ylen Ykkösaamussa puitiin viime päivinä kohua herättäneen irakilaisperheen tapausta. Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri muistutti, ettei päätöksiä ratkaista huutoäänestyksellä. Asiaa kommentoivat myös kansanedustajat Ben Zyskowicz (kok.) ja Ville Niinistö (vihr.).
Meri sanoi olevansa tyytyväinen siihen, että Suomi on reagoinut viime vuotiseen maahanmuuttovyöryyn, joka on tuonut Eurooppaan yli miljoona pakolaista. Perussuomalaisilla on ollut vanhastaan maahanmuuttopoliittinen ohjelma ja hallitus on toiminut pitkälti sen mukaan.
– Hallituksen esityksen pitäisi mennä sellaisenaan läpi. Perustuslakivaliokuntahan katsoo, että laki voidaan säätää tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä, Meri totesi.
Hyvinkääläinen Meri on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja varatuomari. Hän toimii eduskunnassa myös perustuslakivaliokunnassa.
Vihreät haraa vastaan, Zyskowiczilta tukea
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö osallistui samaan radio-ohjelmaan. Hänen mielestään Suomessa on ollut liian nuiva ilmasto viime vuosina näissä asioissa. Uusi laki kiristäisi entisestään jo nyt tiukkaa lakia.
Kokoomuksen Ben Zyskowicz sen sijaan oli vahvasti samoilla linjoilla Meren ja perussuomalaisten kanssa. Hän korosti, että kaikki muutkin EU-maat ennen niin humaanista Ruotsista alkaen ovat kiristäneet perheenyhdistämisen ehtojaan Suomea tiukemmiksi. Suomi ei voi jäädä yksin muita houkuttelevammaksi saarekkeeksi.
Zyskowicz myös oikoi vihreiden esittämiä väärinkäsityksiä.
– Tämä esitys ei koske varsinaisia pakolaisia eli turvapaikan saaneita, mikäli perheenyhdistäminen haetaan tietyn määräajan kuluessa siitä, kun pakolaisstatus on saatu. Tämä ei ole myöskään vastoin EU-direktiiviä eikä vastoin Suomea sitovia kansainvälisiä sopimuksia. Tämän on perustuslakivaliokunta viime viikolla, mm. Ville Niinistö mukana todennut yksimielisessä lausunnossaan, Zyskowicz muistutti.
– Miksi tätä esitetään? Siksi, että kaiken A ja O on, että onnistumme kotouttamaan tänne saapuvat turvapaikanhakijat. Kotoutumisen ehdoton edellytys on, että se määrä, joka Suomeen tulee, on sellainen, että meillä on edes jonkinlaiset onnistumisen mahdollisuudet.
Zyscowicz muistutti, ettei Suomi voi jäädä vetovoimaisemmaksi maaksi kuin esimerkiksi Ruotsi – siellä Ville Niinistön vihreät puoluetoverit ovat hallituksessa kiristäneet perheenyhdistämisen säädöksiä kireämmiksi kuin mitä nyt Suomen hallitus esittää. Säädökset tulevat heinäkuussa voimaan, Zyskowicz huomautti.
– Jos emme onnistu kotouttamisessa, siitä tulisi suuria ongelmia sekä suomalaiselle yhteiskunnalle että tulijoille itselleen, Zyscowicz korosti.
Tulorajat olleet samat ennenkin
Meri muistutti, että perheenyhdistämisessä on ollut samat tulorajat ruokakunnalle kuin ennenkin. Niiden soveltamisala laajenee, mutta tulorajat pysyvät samoina.
– Ville Niinistön puheista sai käsityksen, että hallitus asettaa uusia tulorajoja, mutta näinhän ei ole, Meri oikoi.
– Euroopan ihmisoikeussopimushan lähtee perhe-elämän suojasta. Mutta useassa yhteydessä on todettu, että se ei suojaa kaikkia henkilökohtaisia valintoja, kuten asuinpaikkaa. Eli henkilöillä ei ole mitään ehdotonta oikeutta asettua johonkin maahan ja valita sitä asuinpaikakseen. Alunperinhän pakolaisuus on perustunut tilapäiseen suojaan.
– Direktiivi antaisi mahdollisuuden vielä tiukempiin säädöksiin, joita Suomi ei ole edes ottanut käyttöön, kuten asumisen varmistuminen ja tietyt kotoutumisen kriteerit. Esimerkiksi Saksassa on nämä, Meri totesi.
Emme tiedä kaikkia yksityiskohtia
Viikonloppuna kohutusta pakolaisperheen ”hajottamisesta” Meri sanoi, ettemme tiedä asiasta kaikkia yksityiskohtia, joten siihen ei kannata ottaa suoraan kantaa. Oikeuden pitää saada tehdä työtään rauhassa.
– Minusta on erikoista sanoa, että tämä on ”selvästi epäinhimillistä”. Me emme tiedä yksityiskohtia – annamme korkeimmalle hallinto-oikeudelle työrauhan, Meri sanoi.
Leena Meri viittasi myös eilen julkaistuun Maahanmuuttoviraston tiedotteeseen, jonka mukaan irakilaisperheen asiaa on käsitelty julkisuudessa vain yhdestä näkökulmasta. Viraston mukaan julkisuudessa ei ole esitetty kaikkia irakilaisperheen tapaukseen vaikuttaneita faktoja. Media on siteerannut päätöstekstiä valikoiden, minkä vuoksi tapauksesta on muodostunut yksipuolinen kuva.
Tiedotteessa oli mukana tällainen kohta: “Pakolaisaseman saamisen jälkeen kotimaahan matkustaminen ja siellä oleskelu on peruste tarkastella pakolaisaseman lakkauttamista, koska tällöin voi olla kyse siitä, ettei henkilöllä enää ole perusteltua pelkoa vainosta.”
Meri tarttui tähän asiakohtaan.
– On erikoista myös, miksei ole kerrottu kaikkea siitä, miten maahan on tultu. Minun huomiotani kiinnitti Maahanmuuttoviraston tiedotteessa, että jos on vieraillut maassa josta on tullut, onko perusteltua pelätä vainoa. Kun en tiedä, onko perheen mies vieraillut Irakissa, en voi tästä käsitystä saada, Meri aprikoi.
Hän korosti myös, että tätä perhettä koskevat päätökset tehdään voimassa olevan lain mukaan, joita ei ole nykyinen hallitus säätänyt.
– Jos huutoäänestyksellä päätämme nämä päätökset niin emme ole enää demokraattinen valtio, Meri muistutti ja piti hallituksen esitystä hallitusohjelman mukaisena.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Meri: Pakolaissopimukset uusiksi – “Väärinkäytösten, piilottelun ja rahastamisen on loputtava”

PS: Hallitus on luvannut kiristää perheenyhdistämisen kriteereitä täysimääräisesti – “Ei muuta kuin hihat heilumaan!”
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää