Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tyrmää sisäministeriön ehdotuksen, jonka mukaan terroristijärjestöjen riveistä Suomeen palaaville henkilöille pitäisi harkita erityisiä sosiaalipalveluja, kuten ohitusmahdollisuutta asuntojonossa.

Sisäministeriö on julkaissut ehdotuksen viranomaisyhteistyön järjestämiseksi, jonka tarkoitus on edistää taistelualueilta Suomeen palaavien ja terroritoimintaan osallistuneiden integroimista yhteiskuntaan.

Ohituskaista yhteiskunnan palveluihin

Sisäministeriö ehdottaa harkittavaksi, että Suomeen palaaville taistelijoille muun muassa tarjottaisiin yksilöllisiä asunto- ja sosiaalietuja, jolloin kyse olisi eräänlaisesta “ohituskaistasta” yhteiskunnan palveluihin.

– Taistelualueelta palaavan yhteiskuntaan integroitumisen kannalta on keskeistä saada hänen elämäänsä liittyvät perusasiat, kuten asunto ja toimeentulo kuntoon, ministeriön ehdotuksessa lukee.

Eri arvioiden mukaan Suomesta on lähtenyt ulkomaille terroristijärjestöjen, kuten Isisin joukkoihin ainakin noin 80 henkilöä ja joitakin kymmeniä heistä on palannut Suomeen. Ministeriön tavoitteena on vähentää tällaisiin henkilöihin liittyviä turvallisuusuhkia.

Madaltaisi kynnystä terrorismille

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tyrmää sisäministeriön suunnitelmat.

– Tässä ehdotuksessa ei ole mitään tolkkua. Sisäministeriön ehdotus saisi aikaan omituisen tilanteen. Sen sijaan ettei rangaistaisi terroritoimintaan osallistumisesta, siitä pitäisi ehdotuksen mukaan siis palkita, Halla-aho ihmettelee.

– Suomesta lähtee jo nyt taistelemaan määrällisesti enemmän jihadisteja kuin muista EU-maista, joten sisäministeriön suunnitelmat vain madaltaisivat kynnystä lähteä mukaan terroristiseen toimintaan.

Oleskelulupa ja kansalaisuus pois

Halla-ahon mielestä jo pelkkä ajatus terroristien suojelemisesta on täysin absurdi.

– On totta, että yleensä asunto sekä opiskelu- tai työpaikka edistävät integroitumista. Kuitenkin näiden henkilöiden kohdalla todennäköisyys edistää integroitumista lienee olematon. Sisäministeriön ehdotus on siten mahdoton myös resurssien tehokkaan käyttämisen näkökulmasta, Halla-aho sanoo.

– Oikea ratkaisu olisi se, että näiltä ihmisiltä (terroristiseen toimintaan osallistuneilta) automaattisesti peruttaisiin niin oleskelulupa kuin kansalaisuuskin. Kansalaisuuden pitäisi ylipäätään olla paitsi vaikeammin saatavissa, myös peruttavissa, kuten se monessa muussa EU-maassa jo on.

Ministeriöllä huoli imagosta

Sisäministeriö myöntää kuitenkin ongelmalliseksi sen, miten Suomeen palaavaa taistelijaa voidaan esityksen mukaisesti tukea ilman että se nähdään kansalaisten keskuudessa epäoikeudenmukaisena.

Jo nyt matkustaminen ulkomaille terrorismirikoksen tekemistä varten on rikoslaissa rangaistavaksi säädetty teko. Taistelualueilta Suomeen palaavat henkilöt tyypillisesti pitävät kiinni radikaali-ideologiasta. Lisäksi heillä on aseellista ja taistelukokemusta.

Eikö tälle hulluudelle voi tehdä mitään?

Sisäministeriön ehdotuksesta huolestuneet kansalaiset ovat olleet yhteydessä perussuomalaisten kansanedustajiin.

– Sain äsken puhelimitse kansalaispalautetta huolestuneelta naishenkilöltä. Hän oli lukenut uutiset sisäministeriön Isis-taistelijoille suunnittelemasta ohituskaistasta sosiaalipalveluihin sekä Joutsenon vastaanottokeskuksen uudesta luksus-säilöstä, johon haettiin mallia oikein Euroopasta asti niin, että vain uima-allas puuttui, perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä kirjoittaa Facebookissa.

– Soittaja kysyi, että eikö tälle hulluudelle voi kukaan tehdä mitään. Vastasin niin totta kuin osasin, että perussuomalaiset yrittivät kyllä, mutta lensimme hallituksesta ulos kevyistäkin tiukennusvaatimuksista. Muita poliitikkoja tämä asia ei kiinnosta ja asiaan voi saada tiukennusta vain jos tarpeeksi moni äänestää meitä.

ILKKA JANHUNEN