Hallitus on esittänyt vuoden 2018 talousarviossaan, että niin sanottua lapsivähennystä ei enää maksettaisi ensi vuonna.

Lapsivähennys on normaalisti 50 euroa vuodessa huoltajaa kohti jokaisesta lapsesta tiettyyn tulorajaan saakka. Suurituloiset eivät ole saaneet lapsivähennystä tähänkään asti.

– Lapsivähennyksellä kompensoitiin Stubbin hallituksen vuonna 2014 tehtyjä noin 110 miljoonan euron lapsilisäleikkauksia. Leikkaus oli tuolloin raju, ja antoi aiheen jopa välikysymykseen. Hämmästys on kova kun pienituloisille suunnattu lapsivähennys ei saanut jatkoa, ihmettelee perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki.

Puheet ja teot eivät täsmää

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä pitää ristiriitaisena sitä, että lapsivähennys poistetaan aikana, jolloin suomalaisten syntyvyys on alimmillaan sitten nälkävuosien.

– Hallituksen puheet ja teot eivät täsmää. Lapsiperheköyhyys on oikea ongelma ja on selvää, että vielä tilannetta kurjistamalla vaikutetaan negatiivisesti perheenperustamissuunnitelmiin. Tarvittaisiin juuri päinvastaisia toimenpiteitä, toteaa puolestaan kansanedustaja Sami Savio.

Ei täytetä valtion kassavajetta

Perussuomalaiset esittävät, että lapsivähennys säilytetään vuoden 2017 tasolla. Lapsivähennyksen määrä voi olla pieni- ja keskituloisilla perheillä jopa 400 euroa puhtaana käteen.

– Lapsivähennyksen poistamisella ei valtion kassavajetta täytetä. Lapsilisän yksinhuoltajakorotus on hyvä askel, mutta ei riittävä. Lapsivähennyksen jatkamatta jättäminen osoittaa hallitukselta melkoista kylmyyttä ja kapeakatseisuutta, Savio jyrähtää.

SUOMEN UUTISET