Valtion ensisijainen tehtävä on pitää huolta kansalaistensa turvallisuudesta. Turvapaikkaprosessissa mukana olleen marokkolaismiehen puukotettua useita ihmisiä Turussa tässä on konkreettisesti epäonnistuttu, toteaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa ryhmäpuheen pitänyt 3. varapuheenjohtaja Juho Erola.

Eerola muistuttaa, että hallituksella on voimassa turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma, jonka toimeenpanon myötä isku olisi ainakin ollut epätodennäköisempi.

Keinoja löytyy, poliittinen tahto puuttuu

Perussuomalaiset on koko ajan vaatinut sen täysimääräistä toteuttamista.

– Keinoja ehkäistä seuraava isku on olemassa – kyse on poliittisesta uskalluksesta ja tahdosta. Kuka kantaa poliittista vastuuta tapahtuneesta, entä epäonnistuneesta turvapaikkapolitiikasta? Eerola kysyy.

– Palautuspolitiikkaa on tehostettava muuallakin kuin periaatetasolla. Merkittävä osa kielteisen päätöksen saaneista katoaa. Nämä ihmiset muodostavat erityisen uhkatekijän yhteiskuntaamme ja ovat myös itse helposti hyväksikäytettävissä. Myös muut kielteisen päätöksen saaneet ja laittomat maassa olijat ovat riski. Vaadimme kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden säilöönottoa siihen saakka, kunnes palautus onnistuu.

Turvallisuus tärkeämpää kuin imago

Perussuomalaisten mielestä myös kulku turvallisten maiden, kuten Ruotsin kautta, täytyy padota kokonaan.

– Mikäli EU-sopimukset, jotka liikettä rajoittavat, eivät de facto ole voimassa, tulee tarvittavat päätökset tehdä kansallisesti. Kansalaisten turvallisuuden takaaminen on tärkeämpää kuin pohjoismaisen avoimuuden imago, Eerola painottaa.

Tehokas politiikka auttaa oikeasti hädänalaisia

EU:ssa Suomen on perussuomalaisten mielestä kannatettava ja edistettävä puheenjohtaja Jussi Halla-ahon esitystä salakuljettajia avustavien järjestöjen toiminnan estämisestä.

– EU:n on kyettävä neuvottelemaan ongelma-alueiden maiden kanssa kahden- ja monenvälisiä sopimuksia, jotka patoavat vaarallisen Välimeren siirtolaisliikenteen.

– On edesvastuutonta puhua pakolaiskiintiön kasvattamisen puolesta tilanteessa, jossa edes turvallisista maista (kuten Marokosta) tulleita turvapaikanhakijoita ei saada palautettua. Tehokas ja oikeudenmukainen turvapaikkapolitiikka auttaa hädänalaisimpia ihmisiä eikä jää neuvottomaksi niiden ihmisten kanssa, joille turvapaikkaa ei kuulu antaa, Eerola sanoo.

Eerola painottaa, ettei epäonnistuneesta turvapaikkapolitiikasta tule syyttää maahanmuuttajia.

– Turun iskussa rikosoikeudellisessa vastuussa on vain tekijä(t), mutta päätöksentekijöiden ja viranomaisten on selvitettävä, miten tämä saattoi olla mahdollista ja erityisesti, miten se ei tapahdu enää koskaan.

Raha houkuttelee lisää tulijoita

Perussuomalaiset vaatii lisäksi maahanmuuton kustannusten huomioimista.

– Suora ja välitön hinta vuosilta 2015-2018 tulee olemaan noin 1,8 miljardia euroa. Päälle tulevat monet muut kustannukset, sosiaaliturvasta ja oikeudenkäynneistä lähtien.

– Nämä ovat valtavia summia, mutta jostain syystä hallitus ei edelleenkään halua käsitellä asiaa. Perussuomalaiset muistuttaa, että kyse on valinnasta ja että valtava maahanmuuttoon laitettava menoerä on jo itsessään houkutin yhä useammille siirtolaisille.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä pitää kesäkokoustaan parhaillaan Hyvinkäällä.

SUOMEN UUTISET