Hallitus on korostanut terrorisminvastaisessa toiminnassa tiedustelulainsäädännön päivittämistä europpalaiselle tasolle. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ville Tavio pitää tiedustelua täysin riittämättömänä keinona kansalaisten suojelemiseksi ja peräänkuuluttaa hallitukselta kovempia toimia.

– Uusi tiedustelulaki on valmisteltu pitkälti jo PS:n ollessa hallituksessa, ja vaikka pidän sitä yhä erittäin tärkeänä, se ei ole yksinään kovin tehokas keino estää terrorismia. Aiottua vastaava tiedustelulainsäädäntö on jo olemassa muissa EU-maissa, eikä se ole estänyt iskuja tapahtumasta niissä.

Terroristikytköksiä omaavien määrä kasvaa

Tavion mielestä itse tiedustelulainsäädännöllä ei ole paljoa merkitystä, ellei ole valtavaa virkamiesarmeijaa tiedustelua suorittamassa, mikä ei ole realistinen ratkaisu.

– Siirtolaisten määrän kasvun myötä suojelupoliisin seurannassa olevien määrä on jo kasvanut eksponentiaalisesti ja terroristikytköksiä omaavien määrä jatkaa kasvua joka päivä. Supo ei pysty millään valvomaan potentiaalisia terroristeja nykyresursseillakaan, Tavio toteaa.

Oleellista huomioida syy-yhteys

Tavio huomauttaa, ettei Turun iskun tehnyt marokkolainen edes ollut Supon listalla, joten uuden tiedustelulain mukaista tiedustelua ei olisi kohdistettu häneen, eikä ole todennäköistä, että muutoinkaan millään yleistiedustelulla olisi pystytty estämään tätä tekoa.

– Sen sijaan teko olisi estetty, jos kyseistä henkilöä ei olisi päästetty maahan. Ministerit ovat abstraktilla poliittisella jargonillaan vieneet huomiota pois ulkomaalaispolitiikan todellisista ongelmista, mutta toivottavasti hallitus esittää pian myös käytännön toimia. Potentiaalinen terroristi pitää pystyä käännyttämään jo rajalla.

– Oleellista olisi nyt huomioida rikkinäisen turvapaikkajärjestelmän ja terrorismin välinen syy-yhteys. Maahanmuuttopolitiikan kokonaisuudistus on ainut keino tehdä Suomesta jälleen turvallinen.

SUOMEN UUTISET

Tagit