Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio patistelee hallitusta toimimaan edistääkseen törkeistä rikoksista tuomittujen nopeampaa karkottamista.

Tavion mielestä karkotusmenettelyä olisi syytä tehostaa juuri nyt, koska on tärkeää, että karkotuksia voitaisiin toteuttaa nykytasoa toimivammin.

– Nykyisin karkotus voidaan toteuttaa lainvoimaisen rikostuomion jälkeen. Karkotuksesta päättäminen tapahtuu useamman viranomaisen toiminnan seurauksena ja lopulta maahanmuuttoviraston hallinnollisella päätöksellä. Tällaisesta karkotuspäätöksestä on mahdollista myös valittaa, Tavio sanoo.

Hän valmisteli jo pari vuotta sitten karkotusautomaatiksi kutsumansa lakialoitteen, jossa on kyse vakavista rikoksista tuomittujen ulkomaalaisten automaattisesta karkottamisesta.

Karkotus lisärangaistuksena

Tavion mallissa karkotuspäätös annettaisiin automaattisesti rikostuomion yhteydessä, kun rikokseen syyllistyvä on tuomittu vähintään kahden vuoden vankeusrangaistukseen. Karkotus tapahtuisi heti vankila-ajan jälkeen, ellei tuomion suorittaminen onnistu ulkomaalaisen kotimaassa.

– Tällöin kyse olisi lisärangaistuksesta. Karkotusautomaatti toisi samalla säästöjä, koska karkotusprosessi nopeutuisi huomattavasti. Karkottaminen voitaisiin toteuttaa jo ennen korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä.

Hallitus vältellyt vastuuta

Tavion aloite sai hyvän vastaanoton. Aloite on linjassa myös nykyisen hallitusohjelman kanssa, jonka mukaan mukaan törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden ja yleiselle järjestykselle vaarallisten henkilöiden maasta poistamista nopeutetaan.

– Ensisijainen vastuu asian edistämisessä on juuri hallituksella, joka tosin on viime aikoina pyrkinyt irtisanomaan tai välttelemään vastuutaan, Tavio hymähtää.

SUOMEN UUTISET

Tagit