Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kirjoittaa Facebookissa, että vuoden 2015 maahanmuuttovyöry olisi ollut pysäytettävissä ja jälkihoitokin olisi voitu tehdä tehokkaasti, mutta koska mitään ei tehty, kaksi ihmistä kuoli perjantaina Turussa ja yksi Kajaanissa syksyllä 2016.

– Huomattavasti useampi on tullut pahoinpidellyksi, raiskatuksi, ahdistelluksi tai ryöstetyksi, Halla-aho muistuttaa.

Isoja rahoja, joista ei puhuta

Halla-aho kirjoittaa, että vastaanottokustannuksiin upposi vuonna 2015 125 miljoonaa euroa ja viime vuonna 530 miljoonaa. Tämän vuoden talousarviossa niihin on varattu 225 miljoonaa, ja ensi vuonna saman verran.

– Nämä ovat pelkkiä vastaanottokustannuksia. Valtio maksoi kunnille kotouttamiskorvauksia vuonna 2015 97 miljoonaa euroa ja vuonna 2016 132 miljoonaa. Sekä tämän että ensi vuoden talousarviossa kotouttamiseen on varattu 232 miljoonaa.

– Suorat ja välittömät kustannukset vuosilta 2015-2018 ovat siis 1,8 miljardia euroa. Päälle tulee tietysti vielä lasku esimerkiksi oikeuslaitoksen kuormittumisesta. Nämä olisivat isoja rahoja, jos puhuttaisiin mistä tahansa muusta kuin maahanmuutosta. Kun puhutaan maahanmuutosta, silmääkään ei räpsäytetä, Halla-aho huomauttaa.

Miten hallitus kantaa vastuun?

Halla-aho toteaa, ettei hallitus ei ole rikosoikeudellisessa tai korvausvastuussa tekemisistään tai tekemättä jättämisistään, mutta poliittinen vastuu sille kai kuuluu.

– Miten hallitus osoittaa poliittisen vastuun kantamista? Olemalla järkyttynyt? Sanomalla kansalaisille, että malttia, ei saa antaa vihalle ja pelolle valtaa?

SUOMEN UUTISET