Irakista on saapumassa Suomeen delegaatio, joka myöntää passeja irakilaisille turvapaikanhakijoille, jotka käyvät töissä, mutta joiden passi on kadonnut.

– Kyseessä ovat kaiken järjen mukaan juuri kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat. Turvapaikan saaneillahan on muutenkin oikeus työntekoon, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ihmettelee Facebookissa.

Siitä se ajatus sitten lähti

Delegaatio myöntää passit niille työssäkäyville kansalaisilleen, joilta se puuttuu, jotta nämä voisivat hakea työperäistä oleskelulupaa Suomesta. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoo idean syntyneen hänen keskustelustaan Irakin Suomen suurlähettilään kanssa.

Mykkänen arvioi Oikeustoimittajat ry:n lounastilaisuudessa, että noin muutama sata Suomessa olevista seitsemästätuhannesta irakilaisesta turvapaikanhakijasta tekee töitä.

Sisäministeri ei usko suomalaisten vastustavan

Mykkänen ei usko suomalaisten vastustavan sisäministeriön ja Maahanmuuttoviraston koordinoimaa hanketta.

– Jos vastustus on kiinni pelkästään passin puutteesta, niin minusta se on erikoista, jos samaan aikaan olemme kuitenkin varsin laajalla rintamalla toivomassa työperäistä maahanmuuttoa Suomeen.

Jaetaan passeja, mutta ei palauttamista varten

Halla-aho ihmettelee Mykkäsen perusteita passinjako-operaatiolle.

– Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ei pystytä palauttamaan Irakiin mm. siksi, että heillä ei ole passia. Nyt Irak ryhtyy jakamaan Suomessa oleville irakilaisille passeja, mutta ei siksi, että nämä pääsisivät kotimaahansa vaan jotta he voisivat hakea Suomesta ”työperäistä oleskelulupaa”. Tätäkö on tämän hallituksen työperäinen maahanmuutto?

SUOMEN UUTISET