Iranissa on alkuvuonna hirtetty jo kaksi kertaa niin paljon ihmisiä kuin edellisvuonna. Erityisen hirveässä asemassa ovat naiset, joita pappisvaltio teloittaa enemmän kuin mikään muu valtio maailmassa.

Iranin viranomaiset hirttivät heinä-elokuun vaihteessa kolme naista, jotka syytteen mukaan olivat surmanneet miehensä. Eräs heistä oli pakkonaitettu miehelleen tytön ollessa 15-vuotias, kertoo BBC. Iranilaisissa vankiloissa hirtettiin samalla viikolla 32 naista.

Oikeuden väittämän mukaan vasten tahtoaan naitetun tytön motiivi miehensä surmaamiseen oli ”perheen sisäinen kiista”. Iranilaisten aktivistien mukaan kyseessä on monissa tapauksissa perheväkivalta – seikka, jolta tuomioistuimet usein sulkevat silmänsä pappisvetoisessa ja miesten hallitsemassa maassa.

Hirttäjäiset kaksinkertaistuneet vuodessa

Hirttäjäiset ovat olleet Iranissa lähes päivittäisiä. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla on hirtetty BBC:n mukaan 250 ihmistä. Hirttäjäiset ovat kaksinkertaistuneet verrattuna edelliseen vuoteen.

Luotettavia tilastoja Iranissa hirtetyistä ei ole julkaistu, sillä viranomaiset eivät kerro kaikista toimeenpannuista kuolemantuomioista. Eri lähteistä kerättyjen tietojen mukaan maan etniset vähemmistöt ovat yliedustettuina kuolemaantuomittujen joukossa.

Maassa vielä toimivien ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Iran teloittaa eniten naisia maailmassa.

Eilen keskiviikkona maailmalla vietettiin kuolemanrangaistuksen vastaista päivää.

SUOMEN UUTISET