
Ison-Britannian EU-jäsenyydestä äänestetään kesäkuussa
Ison-Britannian pääministeri David Cameron kertoi, että maan kansanäänestys EU-jäsenyydestä pidetään 23. kesäkuuta. Konservatiivihallituksen ministereistä noin neljänneksen arvellaan olevan kampanjoimassa EU-eron puolesta. Cameron on ilmoittanut ministerien saavan vapaat kädet kampanjoida kumman tahansa vaihtoehdon puolesta.
Cameron haluaa maan pysyvän EU-jäsenmaana. Työväenpuolue on myös ilmoittautunut kampanjoimaan jäsenyyden jatkamisen puolesta, vaikka puolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn on hyvin euroskeptinen. Sen sijaan suoraan Cameronin takana toiseksi tärkeimpänä ja mielipidevaikuttaja Lontoon pormestari Boris Johnson asettui kampanjoimaan EU-eron puolesta.
Eri mielipidemittauksista koottu mittaustulos osoittaa pelin olevan tasan. Sekä EU-eron, että jäsenyyden jatkamisen puolella olisi 41 prosentin kannatus. Vedonlyöntifirmojen elävät kertoimet osoittavat, että Iso-Britannia pysyisi EU-maana lähes 70 prosentin todennäköisyydellä.
Pohjois-Irlannin Demokraattinen unioni asettunee kampanjoimaan EU-eron puolesta. Skotlannin hallitseva puolue SNP on puolestaan kertonut Skotlannin ajautuvan uuteen kansanäänestykseen kuulumisesta Isoon-Britanniaan, jos britit äänestävät itsensä ulos EU:sta.
Espanjassakin saattaa olla kesävaalit
EU-huippukokouksessa Espanjan virkaatekevä pääministeri Mariano Rajoy oli unohtanut mikrofoninsa auki hänen kertoessaan Cameronille, että Espanjassa on mitä ilmeisimmin uudet parlamenttivaalit 26. kesäkuuta.
Rajoy ei ole suurimman puolueen johtajana onnistunut kasaamaan maalle hallitusta. Nyt hallitustunnusteluja johdetaan sosialistien voimin. Heillä on aikaa maaliskuun alkupuolelle asti muodostaa maahan hallitus.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Iranilaisjohtaja käynnisti varainkeruun Trumpin ja Netanjahun salamurhaa varten: ”Tätä tehdään Euroopassa 10–20 miljoonalla dollarilla”
Kovan linjan iranilainen islamistijohtaja Abdolmajid Kharaghaani on ilmoittanut sosiaalisessa mediassa varainkeruukampanjasta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun tappamiseksi. Myös Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossin pää on pölkyllä - hänelle vaaditaan teloitusta Iranin valtionmediassa.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.
Uusimmat

Ansiotuloverotuksen vähennykset tasaavat tulonjakoa Suomessa

Perussuomalaisten kannattajat erottuvat kaikkein menokriittisimpinä
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää