Gazan sota sekä Israelin ja Iranin vihollisuudet saattavat johtaa väkivaltaisuuksiin myös Malmön Euroviisuissa toukokuussa. Varoituksia ovat antaneet eri maiden viranomaiset ja Israelin viisuedustajaa on kehotettu pysymään visusti poissa näkyvistä kilpailusuoritusten ulkopuolella. Riskejä on ehkä enemmän kuin minkään vastaavan tapahtuman yhteydessä aikaisemmin.

Malmö on ruotsalaisista isoista kaupungeista ensimmäinen, jossa kantaruotsalaiset ovat vähemmistönä 186 kansallisuuden joukossa. Kaupungissa pitää majaansa myös suuri joukko palestiinalaisen taustan omaavia asukkaita sekä Palestiinan asiaan myötämielisesti suhtautuvia muita tahoja.

Eurovision laulukilpailu järjestetään Malmössä 7.–11. toukokuuta.

Israelin osallistuminen kisaan on herättänyt laajaa vastustusta lähinnä Gazan sodan siviiliuhrien takia. Israel ei ole saanut juurikaan sympatiaa huolimatta terroristijärjestö Hamasin brutaalista hyökkäyksestä, joka aloitti uuden väkivallan kierteen alueella.

Pohjoismaiden poliiseja turvaamaan Euroviisuja

Israelin ja palestiinalaisten väliset väkivaltaisuudet tulevat kohtalaisella varmuudella näkymään levottomuuksina myös Malmön kaduilla laulukilpailun aikana. Järjestystä turvaamaan saapuu poliiseja myös Tanskasta ja Norjasta.

– Meillä terroriuhka on jo tasolla neljä (5-portaisella asteikolla), joten emme voi tyhjentää koko Ruotsia poliiseista, sanoo Malmön poliisipäällikkö Petra Stenkula.

Iran voi iskeä Malmössä

Israelin armeijan keskustiedustelupalvelu Shin Bet (Shabak) on jo ehtinyt ohjeistamaan maata edustavaa artistia Eden Golania ynnä seuruettaan pysymään hotellihuoneessaan varsinaisia kilpailusuorituksia lukuun ottamatta.

Viimeaikojen tapahtumien valossa lienee selvää, etteivät turvallisuuspalvelut sulje pois myöskään Iranin mahdollista iskua Euroviisuissa. Jonkinlaista viitettä riskeistä antanevat vuoden 2021 tapahtumat, jolloin Ruotsissa vangittiin pakolaispariskunta, joka suunnitteli juutalaisten murhaamista tiettävästi Iranin vallankumouskaartin laskuun.

SUOMEN UUTISET