Italian varapääministerit ovat laukoneet taas Ranskasta tulikivenkatkuisia kommentteja. Ranska hiiltyi niin pahasti, että se vaati Italian suurlähettiläältä vastauksia. Italian mukaan Ranskaa kiinnostaa vain Libyan öljy, ja että Ranskan ”siirtomaat” aiheuttavat massamaahanmuuttoa Afrikasta Italian rannikoille.

Italian varapääministeri Luigi Di Maio väläytti jopa EU-pakotteita Ranskalle ja kaikille Ranskan kaltaisille maille, jotka köyhdyttävät Afrikan maita. Italian toinen varapääministeri Matteo Salvini lisäsi, ettei Ranskaa kiinnosta Libyan poliittinen vakaus, vaan ainoastaan maan öljyvarannot.

Ranska tulistui

Ranska ei ymmärrettävästi ilahtunut italialaisministerien kommenteista. Ranskan ulkoministeriö vaati Italian suurlähettiläältä selvitystä.

Diplomaattinen kiista ei kuitenkaan tyyntynyt. Salvini oli jopa ihmetellyt Ranskan tuohtumista.

”Afrikkalaisten paikka ei ole Välimeren pohjassa”

Di Maion mukaan Ranskan takaama, usean Afrikan maan käyttämä CFA-frangi aiheuttaa köyhyyttä kyseistä valuuttaa käyttävissä Afrikan maissa. Väitetty köyhyys puolestaan aiheuttaa massamaahanmuuttoa Eurooppaan.

– EU:n tulisi asettaa pakotteita Ranskalle ja kaikille Ranskan kaltaisille maille, jotka köyhdyttävät Afrikkaa ja aiheuttavat maastamuuttoa. Afrikkalaisten tulisi olla Afrikassa, eikä Välimeren pohjassa, Di Maio laukoi.

– Jos Ranskalla ei olisi afrikkalaisia siirtomaitaan, se olisi viidenneksitoista suurin talous, Di Maio piikitteli.

Ranska kuuluu Italian tavoin G7-maihin.

Italia on saanut Ranskan närkästymään aiemminkin. Di Maio yllytti Ranskan keltaliivejä protestoimaan muutama viikko sitten.

Henri Alakylä