Italian hallituspuolue Viiden tähden liikkeen puheenjohtaja ja maan varapääministeri Luigi Di Maio lähettää kannustavat terveisensä Ranskan keltaliiveihin sonnustautuneille protestoijille. Hän kehottaa suorasanaisesti protestoijia jatkamaan toimintaansa. Di Maio julkaisi terveisensä keltaliiveille puolueen blogissa maanantaina. Kehote ei liiemmin miellyttänyt Ranskaa.

Keltaliiviprotestit alkoivat dieselin hinnan korotuksista, ja laajentuivat nopeasti protestiksi elämisen kustannusten kasvua vastaan. Di Maio kertoo ymmärtävänsä protestoijien turhautumisen ja tunteen, ettei heidän ääntään kuuntele kukaan. Di Maio kertoo seuranneensa keltaliivien protesteja ensimmäisestä protestipäivästä alkaen.

Hän vertaa keltaliivien protesteja oman puolueensa alkutaipaleeseen, jolloin Giuseppe ”Beppe” Grillo kohtasi vähättelyä. Hän muistuttaa, että nyt heitä pitkin nenänvartta katsoneet puolueet ovat kuihtuneet olemattomiin Italian poliittiselta kartalta.

Di Maio tarjoaa myös apua protestoijille. Apuun lukeutuvat muun muassa puolueen perustamiseen tähtäävät toimet.

Protestikehotteet keittivät yli

Ranskan hallitus ei lämmennyt Di Maion kirjoitukselle. Maan eurooppaministeri Nathalie Loiseau ilmoitti, ettei Ranskakaan puutu Italian sisäisiin asioihin. Hänen mielestään Italian hallinnon tulisi keskittyä Italian omiin asioihin.

– En ole aivan varma siitä, miten kiinnostus keltaliiveistä edistää italialaisten hyvinvointia, Loiseau sivalsi.

Di Maio löi vastapalloon:

– Ehkä Loiseau on unohtanut, että hänen presidenttinsä on verrannut Italian hallitusta lepraan.

Pariisi kaaoksessa

Ranskan kaoottisesta tilanteesta saa jonkinlaista käsitystä seuraamalla Twitterissä keltaliivien tageja #yellowvest (twiitit pääasiassa englanniksi) ja #giletsjaunes (twiitit lähinnä ranskaksi). Myös Youtubessa on runsaasti videokuvaa paikan päältä.

Henri Alakylä