

afp lehtikuva Filippo Monteforte
Italian hallitus on pelastettu – mutta kuka pelastaisi Italian?
Silvio Berlusconi päätyi tukemaan pääministeri Enrico Lettan hallitusta. Tämä oli arvattavissa, sillä usea Berlusconin puoluetoveri oli tarvittaessa valmis jopa hylkäämään puolueen. Tämä olisi merkinnyt Italian oikeiston hajoamista. Berlusconin nöyrtyminen nähdään hänen poliittisen uran loppuna. Italian hallitus selvisi luottamusäänestyksessä selvin luvuin 235-70. Hallituksella on silti edessään jättimäinen urakka: maan taloudelle pitäisi tehdä jotain.
Berlusconi todennäköisesti erotetaan parlamentista perjantaina. Viikonloppuna Berlusconi vielä uhosi, että ne, jotka eivät ole hänen takanaan äänestämässä hallitukselle epäluottamusta, ovat ulkona. Samalla hän vaati uusia vaaleja. Hän pyörsi kuitenkin päänsä huomattuaan, että riittävän moni puolueen edustajista oli valmis uhmaamaan häntä.
Markkinoilla tiedot otettiin vastaan riemuisasti. Euro vahvistui paitsi Italian hallituskriisin väistymistä, myös Yhdysvaltojen poliittisen kädenväännön ja EKP:n rahapoliittisten näkymien vuoksi. Yhdysvalloissa kiistellään presidentti Barack Obaman terveydenhuoltolaista. Lisäksi edessä on näillä näkymin paljon suurempi uhka: velkakattokiista. Velkakaton osalta pelissä on Yhdysvaltojen maksukyky. EKP puolestaan ei tehnyt muutoksia rahapolitiikkaansa. Euro nousi noin 1,36 dollariin. Tämä ei ole hyvä asia heikkoa euroa tavoittelevien kriisimaiden kannalta.
Hallituksen vahvuus punnitaan kuitenkin aivan muilla kentillä kuin Berlusconin ympärillä. Italian tulee tehdä monia hankalia ratkaisuja maan taloustilanteen saattamiseksi kuntoon.
Italian talous rapistuu hiljalleen
Markkinoiden suoranainen ilotulitus voi olla ennenaikaista. The Wall Street Journal listaa lukuisia todellisia kipupisteitä. Lehti huomauttaa, että hiljalleen talouden rakenteita nakertava sitkeä taantuma on pudottanut kriisin aikana Italian bkt:tta toiseksi eniten koko euroalueella, heti Kreikan jälkeen.
Maan jäykät työlait aiheuttavat teollisuudelle vakavia vaikeuksia, sillä irtisanominen on hankalaa. Esimerkiksi autojätti Fiatin tuotanto pyörii puoliteholla, ja tappiot kertyvät suuriksi. Työvoima on 30 prosenttia kalliimpaa kuin Espanjassa, mutta tuottavuus on Espanjaa heikompi. Teolliset työpaikat valuvat Italiasta euroalueen varsinaisiin kriisimaihin.
Uusia työpaikkoja ei synny, koska investoinnit kaatuvat helposti tahmeaan byrokratiaan. WSJ mainitsee esimerkkinä kaasuyhtiö British Gasin, jonka 800 miljoonan euron LNG-terminaalin lupa-anomus pyöri tuloksetta lupaviidakon syövereissä peräti 11 vuoden ajan. Hanke haudattiin lopulta
Euromaiden kriisirahastot eivät riitä pelastamaan Italian noin 2000 miljardin euron valtion velkaa. Italia on maailman kolmanneksi velkaantunein maa Yhdysvaltojen ja Japanin jälkeen.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Purra: Väestönmuutos ei ole salaliittoteoriaa tai äärioikeistolaista – ”Tilastot kertovat armottomasti, kuinka ulkomaalaisväestö lisääntyy ja kasvaa, suomalaisväestö ei”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra listaa X:ssä, miksi puolue puhuu niin paljon Suomen demografisista muutoksista.

Hallitus korjaa terveydenhuoltoa: Silmälääkärille pääsee nyt helpommin ja silmälasien uusimisesta tulee monelle halvempaa
Aikaisemmin optikot eivät ole voineet määrätä silmälaseja henkilöille, joille on tehty silmäleikkaus, vaan asiakas on jouduttu ohjaamaan silmälääkärin vastaanotolle. - Muutos lyhentää jonoja silmälääkäreille ja on tervetullut tilanteessa, jossa silmälääkäreistä on pula valtakunnallisesti, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää