
Italian poliittinen tilanne kääntynyt päälaelleen – Myrkyn sijaan Brysselille tarjolla akkuhappoa
Uudet vaalit näyttävät olevan Italiassa vääjäämättömät. Puoluejohtajat ovat kieltäytymässä jo etukäteen nykyisen vaalituloksen mukaisesta toisesta mahdollisesta hallitusvaihtoehdosta. Italian senaatti äänestää tänään ajankohdasta, jolloin mitataan epäluottamus nykyiselle hallitukselle.
Äänestykseen päädyttiin, koska ajankohdasta ei päästy maanantaina yksimielisyyteen. Oikeistopuolueet haluavat käsitellä hallituksen epäluottamuksen pikaisesti. Se ei ole ihme, sillä oikeistokoalitio voi palata jälleen yhteen omana vaaliblokkinaan.
Brysselin myrkky vaihtumassa akkuhapoksi
Viimeisimpien kannatusmittausten mukaan pienempi hallituspuolue ja omalle hallitukselleen epäluottamusta esittävä Liitto saisi noin 38-39 prosentin vaalipotin. Se olisi yli kaksi kertaa enemmän kuin mitä puolue saalisti edellisissä parlamenttivaaleissa.
Viiden tähden liike saavutti kirkkaan kärkipaikan ja kahmi noin kolmasosan äänistä. Nyt sen kannatus on melko tarkalleen puolittunut.
Ennen aiempia parlamenttivaaleja Suomen Uutiset arveli EU:lle koituvan päänsärkyä, mikäli Liitto ja Viiden tähden liike muodostavat hallituksen. Presidentti Sergio Mattarella laimensi ”Brysselin myrkkyä” hylätessään hallituksen esityksen valtiovarainministeristä.
Tällä kertaa arvailut voi jättää vähemmälle. Vaalituloksesta on jännättävää vain vähän. Saako Liitto keskenään parlamenttienemmistön vai ottaako se mukaan vielä radikaalimman Italian veljet -puolueen? Haluaako Liiton puheenjohtaja Matteo Salvini palata yhteen oikeistokoalitioon saavuttamaan vielä suurempaa vaalivoittoa?
Liiton ja Italian veljien varaan muodostuva hallitus on myrkyn sijaan akkuhappoa Brysselille. Liiton talousohjelman arvioidaan sysäävän Italian budjettialijäämän 2,8 prosenttiin. Se rikkoo räikeästi EU:n talouskurisopimusta Italian korkean velkamäärän vuoksi.
Sivistyssanakirjassa ”Ironian” kohdalla Renzin kuva
Italian ex-pääministeri Matteo Renzi saattaa tuntea ironian kolkon naurun. Hänen henkilökohtaisen ponnistuksen vuoksi Italian vaalilakeja muutettiin keväällä 2015. Uusi laki astui voimaan kesällä 2016.
– Maahamme tulee vaalijärjestelmä, josta lopultakin tulee poliittisen vakauden referenssipiste. Se on ennakkoehto talouden ja kulttuurin kehitykselle, keskustavasemmistolaisen Demokraattisen puolueen Renzi juhlisti tuolloin saavutustaan.
Vaalilain uudistus koski kahta asiaa. Ensiksi se muutti parlamenttipaikkojen jakoperiaatteen. Kolmasosa paikoista jaettiin vaalipiirin voittajille ja loput paikat jaetaan suhteellisen vaalimenestyksen mukaan. Toiseksi puoluejohtajat saivat vallan asettaa puolueensa ehdokkaat.
Parlamenttipaikkojen uusi jakotapa johti siihen, että suuret puolueet saavat äänimääräänsä enemmän edustajia läpi. Se räätälöitiin nimenomaan hillitsemään Viiden tähden liikkeen nousua. Ironista kyllä tämä vaalitapa on nyt sementoimassa Liitolle lähestulkoon suoran enemmistön parlamenttiin. Tähän tarvitaan noin 40 prosentin äänimäärä.
Ironia ei jää tähän. Renzi valitsi Demokraattisen puolueen johtajana miltei yksinomaan hänelle lähimpänä olleita ehdokkaita. Uusi puoluejohtaja Nicola Zingaretti torppasi kansanrintamahallituksen ilmeisesti juuri tästä syystä. Hän haluaa vaihtaa Renzin luottoremmin pois parlamentista.
Salvinin ajoitus voi mennä pieleen
Salvini on ilmeisesti odotellut puolueensa kannatuksen nousua kohti kriittistä pistettä. Tuo piste on mahdollisuus saavuttaa yksin parlamentaarinen enemmistö.
Ajoitus on kaksiteräinen miekka. Italialaiset eivät ole sataan vuoteen käyneet syksyllä äänestämässä, sillä tuo aika on pyhitetty seuraavan vuoden budjettiriihelle. Italialaiset voivat rangaista vaaleissa Salvinia siitä, että maan budjetin käsittely jää vaalien vuoksi toiselle sijalle.
Salvini haluaa luonnollisesti Liiton käsialan näkyvän budjetissa, joten aikataulusta tulee tiukka.
Erikoista vertoapua Richard Gereltä
Salvini voi saada kuitenkin yllättävää vetoapua näyttelijä Richard Gereltä. Gere torui Salvinia siitä, että maan maahanmuuttolakeja on ruuvattu aiempaa kireämmiksi.
– Salvinin äänestäjien mielestä Geren ulostulo näyttää ulkopuoliselta sekaantumiselta. Salvini voi muodostaa Gerestä kuvan tekopyhänä, joka vierailee aluksella muutaman tunnin ajan tapaamassa siirtolaisia ja lähtee sitten takaisin miljoonahuvilaansa, kansainvälisten suhteiden professori Raffaele Marchetti kertoi Financial Timesille.
Salvini ehdotti Gerelle, että hän voi hyvin viedä siirtolaiset mukanaan yksityiskoneellaan Hollywoodin huvilalleen ja huolehtia heistä siellä.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Richard Gere Nicola Zingaretti Italian hallituskriisi Sergio Mattarella Matteo Salvini Matteo Renzi Italia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viiden tähden liikkeen jäsenet hyväksyivät hallituspohjan arkkivihollisensa kanssa

Italian sosiaalidemokraatit repesi kahteen osaan
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää