

LEHTIKUVA
Italian vaikeiksi ennakoidut hallitustunnustelut lähtivät käyntiin
Italian hallituskriisin ratkaisemiseen on aikaa enää muutama päivä. Maan presidentti Sergio Mattarella antoi puolueille aikaa tiistaihin asti löytää toimiva enemmistöhallitus.
Vasemmistopopulistinen Viiden tähden liike (M5S) koittaa saada sovun aikaan arkkivastustajansa, Demokraattisen puolueen (PD) kanssa.
Puolueiden tapaamisia on kuvattu lämminhenkisiksi. Uuden hallituksen muodostamisen ehdot ovat kovat molemmin puolin neuvottelupöytää. Viiden tähden liike haluaa kutistaa parlamentin ala- ja ylähuoneen edustajamääriä 945:stä 600:aan. Toiseksi he vaativat, että pääministeriksi pitäisi valita uudelleen hiljattain eronnut Giuseppe Conte.
Puolueiden tunnusteluvaatimukset ovat ottaneet lisää kierroksia. Kummassakin puolueessa arvellaan uusien vaalien haittaavan vastaosapuolta enemmän.
Sopu vaikea, mutta mahdollinen
PD kertoi, että edustajamäärää voidaan kutistaa, mutta samalla kertaa parlamentaarikoiden valintatapa tulisi vaihtaa takaisin puhtaaseen suhteelliseen järjestelmään. Vaalitapaa muutettiin PD:n ex-pääministeri Matteo Renzin henkilökohtaisen tavoitteen vuoksi.
Aiempi muutos tähtäsi pitämään populistipuolueet aisoissa jakamalla paikkoja enemmän suurille puolueille. Liiton kannatusnousun myötä oikeistopopulistinen Liitto hyötyisi nyt muutetusta järjestelmästä.
PD:n puheenjohtaja Nicola Zingaretti kertoi, että uuden hallituksen tulee tehdä selkeä pesäero aiempaan hallitukseen. Conte ei kelpaa puolueelle tästä syystä pääministeriksi.
– Tässä ei ole mitään henkilökohtaista, Zingaretti kertoi.
M5S:n parlamentaarikoiden vähennys on puolueelle kynnyskysymys. Kysymys näyttäisi johtavan perustuslakiuudistukseen, mikä on ainakin hidas prosessi, joskaan ei mahdoton.
Liiton kannatus vajonnut
Hallituskriisin laukaissut Liitto on uusimpien mielipidekyselyjen mukaan menettänyt noin 38 prosentin kannatuksestaan lähes 7 prosenttiyksikköä. Puolue on edelleen Italian suosituin.
Toukokuun alkupuolella PD ohitti kannatuskyselyissä M5S:n Tähtiliike on kuitenkin hyötynyt hallituskriisistä. Puolueen kannatus on toipunut. Puoluetta äänestäisi nyt joka viides italialainen. PD:n kannatus on 23 prosentin tuntumassa.
Neljäs ja viides sija menevät oikeistokoalition Forza Italialle ja Italian veljille. Molemmat nappaisivat kannatusmittausten perusteella 7 prosentin äänisaaliin.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Italiaan hallituskriisi – Vaalit mahdollisesti jo lokakuussa

Italian poliittinen tilanne kääntynyt päälaelleen – Myrkyn sijaan Brysselille tarjolla akkuhappoa

Italian pääministeri Conte pyytää eroa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää