Italian hallituskriisin ratkaisemiseen on aikaa enää muutama päivä. Maan presidentti Sergio Mattarella antoi puolueille aikaa tiistaihin asti löytää toimiva enemmistöhallitus.

Vasemmistopopulistinen Viiden tähden liike (M5S) koittaa saada sovun aikaan arkkivastustajansa, Demokraattisen puolueen (PD) kanssa.

Puolueiden tapaamisia on kuvattu lämminhenkisiksi. Uuden hallituksen muodostamisen ehdot ovat kovat molemmin puolin neuvottelupöytää. Viiden tähden liike haluaa kutistaa parlamentin ala- ja ylähuoneen edustajamääriä 945:stä 600:aan. Toiseksi he vaativat, että pääministeriksi pitäisi valita uudelleen hiljattain eronnut Giuseppe Conte.

Puolueiden tunnusteluvaatimukset ovat ottaneet lisää kierroksia. Kummassakin puolueessa arvellaan uusien vaalien haittaavan vastaosapuolta enemmän.

Sopu vaikea, mutta mahdollinen

PD kertoi, että edustajamäärää voidaan kutistaa, mutta samalla kertaa parlamentaarikoiden valintatapa tulisi vaihtaa takaisin puhtaaseen suhteelliseen järjestelmään. Vaalitapaa muutettiin PD:n ex-pääministeri Matteo Renzin henkilökohtaisen tavoitteen vuoksi.

Aiempi muutos tähtäsi pitämään populistipuolueet aisoissa jakamalla paikkoja enemmän suurille puolueille. Liiton kannatusnousun myötä oikeistopopulistinen Liitto hyötyisi nyt muutetusta järjestelmästä.

PD:n puheenjohtaja Nicola Zingaretti kertoi, että uuden hallituksen tulee tehdä selkeä pesäero aiempaan hallitukseen. Conte ei kelpaa puolueelle tästä syystä pääministeriksi.

– Tässä ei ole mitään henkilökohtaista, Zingaretti kertoi.

M5S:n parlamentaarikoiden vähennys on puolueelle kynnyskysymys. Kysymys näyttäisi johtavan perustuslakiuudistukseen, mikä on ainakin hidas prosessi, joskaan ei mahdoton.

Liiton kannatus vajonnut

Hallituskriisin laukaissut Liitto on uusimpien mielipidekyselyjen mukaan menettänyt noin 38 prosentin kannatuksestaan lähes 7 prosenttiyksikköä. Puolue on edelleen Italian suosituin.

Toukokuun alkupuolella PD ohitti kannatuskyselyissä M5S:n Tähtiliike on kuitenkin hyötynyt hallituskriisistä. Puolueen kannatus on toipunut. Puoluetta äänestäisi nyt joka viides italialainen. PD:n kannatus on 23 prosentin tuntumassa.

Neljäs ja viides sija menevät oikeistokoalition Forza Italialle ja Italian veljille. Molemmat nappaisivat kannatusmittausten perusteella 7 prosentin äänisaaliin.

Henri Alakylä