Helsingissä koolla olleet EU:n sisäministerit eivät päässeet torstaina sopuun väliaikaisesta taakanjaosta Välimeren siirtolaisongelman ratkaisemiseksi. Ranskan ja Saksan sisäministerien aloite ei kuitenkaan vielä ole saanut tarvittavaa 15 jäsenmaan tukea. Italian sisäministeri Matteo Salvini heitti kokouksessa kapuloita rattaisiin, Yle kertoo.

– Haluamme enemmän panostuksia turvapaikanhakijoiden palautuksiin. Sopimuksen pitäisi lisäksi erottaa toisistaan turvapaikanhakijoiden pelastaminen mereltä ja heidän järjestelmällinen kuljettaminen Eurooppaan, Salvini sanoi Finlandia-talossa.

Salvinin kommentti liittyi italialaisten tutkivien journalistien peiteoperaatioon, josta Suomen Uutiset kirjoitti eilen. Se vahvisti Välimeren ihmissalakuljettajien ja vapaaehtoisjärjestöiksi tekeytyvien ”pelastajien” toimivan koordinoidussa yhteistyössä.

Perussuomalaisten euroedustaja Laura Huhtasaari ja kansanedustajat Ville Tavio sekä Jani Mäkelä arvostelivat Suomen Uutisille kovin sanoin vapaaehtoisjärjestöjen yhteistoimintaa salakuljettajien kanssa: ”rikollista”, ”vastuutonta”.

Välimeren siirtrolaisongelma, jota sisäministerit yrittävät ratkaista, on siis pitkälti Euroopan itse aiheuttama. Euroopan valtiot ja EU eivät ole puuttuneet vapaaehtoisjärjestöjen rikolliseen toimintaan, minkä seurauksena on ollut sekä turhia hukkumiskuolemia että turvapaikanhakijoiden vyöry Eurooppaan.

Suomen sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) haluaa, että Suomi jatkaa töitä sen eteen, että EU:n jäsenmaat osallistuisivat laajemmin yhteiseen vastuunjakoon Välimereltä saapuvien turvapaikanhakijoiden sijoittamisessa, Yle kertoi.

Suomen Uutiset