
Italian sosiaalidemokraatit repesi kahteen osaan
Italian Demokraattinen puolue (PD) on haljennut kahtia. Puolueesta irtosi ex-pääministeri Matteo Renzin lisäksi tukku kansanedustajia. Uuden parlamenttiryhmän kooksi Renzi arvioi noin 30 kansanedustajaa.
Matteo Renzi on luvannut tukensa Viiden tähden liikkeen ja PD:n uudelle yhteishallitukselle. Renzin tähtäimessä on Liiton puheenjohtaja Matteo Salvini.
– Haluan taistella Salvinia vastaan seuraavat kuukaudet, Renzi kertoi.
Salvinin luotsaama Liitto on viimeisimmissä kyselyissä taittanut kannatuslaskunsa. Puolue on edelleen Italian suosituin ja sitä äänestäisi joka kolmas.
Vipuvoima senaatissa
Parlamentin alahuoneessa uudella ryhmällä tulee olla vähintään 20 kansanedustajaa. PD:n kansanedustajan mukaan Renzi voi saada loikkaajia myös Silvio Berlusconin kipparoimasta Eteenpäin Italia (Forza Italia) -puolueesta.
Alahuoneen tuki on hallitukselle tärkeää, mutta Renzin uuden puolueen todellinen voima näyttäytyy parlamentin ylähuoneessa, sillä siellä hallituspuolueiden hartiat ovat kapeammat. Hallitus joutuu turvautumaan senaatissa laitavasemmistolaiseen LeU:hun ja sitoutumattomiin senaattoreihin.
Senaattiin ei voi sääntöjen mukaan luoda uusia ryhmiä sen jälkeen, kun senaatti on nimitetty. Renzin mukaan lähtevät senaattorit ovat siten sitoutumattomia. Heitä arvellaan olevan noin tusina.
Hallituksesta heti rampa ankka
Ennen Renzin loikkaa parlamentin alahuoneessa hallituspuolueet saivat vaaleissa 339 kansanedustajaa. Enemmistöön vaaditaan 316 edustajaa. Renzin uuden puolueen myötä hallitus on jo ensimmäisinä päivinään riippuvainen opposition tuesta.
Renzin lupaus tukea hallitusta ei välttämättä pidä vaalikauden loppuun saakka. Tuki voi lopahtaa, jos Renzin uusi puolue kerää mainittavasti kannatusta. Renzin ja PD:n puheenjohtaja Nicola Zingarettin välejä on kuvattu viileiksi.
– Ei minulla ole henkilökohtaisia ongelmia Zingarettin kanssa. Eikä hänellä ole ongelmia minun suhteeni, Renzi totesi.
Renzi oli itse aktiivinen hitsatessaan uutta hallituspohjaa. Nyt hänen mielensä on muuttunut Viiden tähden liikkeen puheenjohtaja Luigi Di Maioa kohtaan.
– Di Maio ei vakuuta, Renzi tokaisi.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kiihtyykö laiton maahantulo Italiaan hallituksen vaihtuessa?

Italian Salvini pitää Eurooppaa pystyssä – Ranskan ja Saksan sisäministerien aloite turvapaikanhakijoiden taakanjaosta ei saanut riittävää tukea

Italian poliittinen tilanne kääntynyt päälaelleen – Myrkyn sijaan Brysselille tarjolla akkuhappoa

Italian Umbrian vaaleissa voitto oikeistokoalitiolle – hallituspuolueille nöyryyttävä tulos
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.