Italian Demokraattinen puolue (PD) on haljennut kahtia. Puolueesta irtosi ex-pääministeri Matteo Renzin lisäksi tukku kansanedustajia. Uuden parlamenttiryhmän kooksi Renzi arvioi noin 30 kansanedustajaa.

Matteo Renzi on luvannut tukensa Viiden tähden liikkeen ja PD:n uudelle yhteishallitukselle. Renzin tähtäimessä on Liiton puheenjohtaja Matteo Salvini.

– Haluan taistella Salvinia vastaan seuraavat kuukaudet, Renzi kertoi.

Salvinin luotsaama Liitto on viimeisimmissä kyselyissä taittanut kannatuslaskunsa. Puolue on edelleen Italian suosituin ja sitä äänestäisi joka kolmas.

Vipuvoima senaatissa

Parlamentin alahuoneessa uudella ryhmällä tulee olla vähintään 20 kansanedustajaa. PD:n kansanedustajan mukaan Renzi voi saada loikkaajia myös Silvio Berlusconin kipparoimasta Eteenpäin Italia (Forza Italia) -puolueesta.

Alahuoneen tuki on hallitukselle tärkeää, mutta Renzin uuden puolueen todellinen voima näyttäytyy parlamentin ylähuoneessa, sillä siellä hallituspuolueiden hartiat ovat kapeammat. Hallitus joutuu turvautumaan senaatissa laitavasemmistolaiseen LeU:hun ja sitoutumattomiin senaattoreihin.

Senaattiin ei voi sääntöjen mukaan luoda uusia ryhmiä sen jälkeen, kun senaatti on nimitetty. Renzin mukaan lähtevät senaattorit ovat siten sitoutumattomia. Heitä arvellaan olevan noin tusina.

Hallituksesta heti rampa ankka

Ennen Renzin loikkaa parlamentin alahuoneessa hallituspuolueet saivat vaaleissa 339 kansanedustajaa. Enemmistöön vaaditaan 316 edustajaa. Renzin uuden puolueen myötä hallitus on jo ensimmäisinä päivinään riippuvainen opposition tuesta.

Renzin lupaus tukea hallitusta ei välttämättä pidä vaalikauden loppuun saakka. Tuki voi lopahtaa, jos Renzin uusi puolue kerää mainittavasti kannatusta. Renzin ja PD:n puheenjohtaja Nicola Zingarettin välejä on kuvattu viileiksi.

– Ei minulla ole henkilökohtaisia ongelmia Zingarettin kanssa. Eikä hänellä ole ongelmia minun suhteeni, Renzi totesi.

Renzi oli itse aktiivinen hitsatessaan uutta hallituspohjaa. Nyt hänen mielensä on muuttunut Viiden tähden liikkeen puheenjohtaja Luigi Di Maioa kohtaan.

– Di Maio ei vakuuta, Renzi tokaisi.

Henri Alakylä