Uudet vaalit näyttävät olevan Italiassa vääjäämättömät. Puoluejohtajat ovat kieltäytymässä jo etukäteen nykyisen vaalituloksen mukaisesta toisesta mahdollisesta hallitusvaihtoehdosta. Italian senaatti äänestää tänään ajankohdasta, jolloin mitataan epäluottamus nykyiselle hallitukselle.

Äänestykseen päädyttiin, koska ajankohdasta ei päästy maanantaina yksimielisyyteen. Oikeistopuolueet haluavat käsitellä hallituksen epäluottamuksen pikaisesti. Se ei ole ihme, sillä oikeistokoalitio voi palata jälleen yhteen omana vaaliblokkinaan.

Brysselin myrkky vaihtumassa akkuhapoksi

Viimeisimpien kannatusmittausten mukaan pienempi hallituspuolue ja omalle hallitukselleen epäluottamusta esittävä Liitto saisi noin 38-39 prosentin vaalipotin. Se olisi yli kaksi kertaa enemmän kuin mitä puolue saalisti edellisissä parlamenttivaaleissa.

Viiden tähden liike saavutti kirkkaan kärkipaikan ja kahmi noin kolmasosan äänistä. Nyt sen kannatus on melko tarkalleen puolittunut.

Ennen aiempia parlamenttivaaleja Suomen Uutiset arveli EU:lle koituvan päänsärkyä, mikäli Liitto ja Viiden tähden liike muodostavat hallituksen. Presidentti Sergio Mattarella laimensi ”Brysselin myrkkyä” hylätessään hallituksen esityksen valtiovarainministeristä.

Tällä kertaa arvailut voi jättää vähemmälle. Vaalituloksesta on jännättävää vain vähän. Saako Liitto keskenään parlamenttienemmistön vai ottaako se mukaan vielä radikaalimman Italian veljet -puolueen? Haluaako Liiton puheenjohtaja Matteo Salvini palata yhteen oikeistokoalitioon saavuttamaan vielä suurempaa vaalivoittoa?

Liiton ja Italian veljien varaan muodostuva hallitus on myrkyn sijaan akkuhappoa Brysselille. Liiton talousohjelman arvioidaan sysäävän Italian budjettialijäämän 2,8 prosenttiin. Se rikkoo räikeästi EU:n talouskurisopimusta Italian korkean velkamäärän vuoksi.

Sivistyssanakirjassa ”Ironian” kohdalla Renzin kuva

Italian ex-pääministeri Matteo Renzi saattaa tuntea ironian kolkon naurun. Hänen henkilökohtaisen ponnistuksen vuoksi Italian vaalilakeja muutettiin keväällä 2015. Uusi laki astui voimaan kesällä 2016.

– Maahamme tulee vaalijärjestelmä, josta lopultakin tulee poliittisen vakauden referenssipiste. Se on ennakkoehto talouden ja kulttuurin kehitykselle, keskustavasemmistolaisen Demokraattisen puolueen Renzi juhlisti tuolloin saavutustaan.

Vaalilain uudistus koski kahta asiaa. Ensiksi se muutti parlamenttipaikkojen jakoperiaatteen. Kolmasosa paikoista jaettiin vaalipiirin voittajille ja loput paikat jaetaan suhteellisen vaalimenestyksen mukaan. Toiseksi puoluejohtajat saivat vallan asettaa puolueensa ehdokkaat.

Parlamenttipaikkojen uusi jakotapa johti siihen, että suuret puolueet saavat äänimääräänsä enemmän edustajia läpi. Se räätälöitiin nimenomaan hillitsemään Viiden tähden liikkeen nousua. Ironista kyllä tämä vaalitapa on nyt sementoimassa Liitolle lähestulkoon suoran enemmistön parlamenttiin. Tähän tarvitaan noin 40 prosentin äänimäärä.

Ironia ei jää tähän. Renzi valitsi Demokraattisen puolueen johtajana miltei yksinomaan hänelle lähimpänä olleita ehdokkaita. Uusi puoluejohtaja Nicola Zingaretti torppasi kansanrintamahallituksen ilmeisesti juuri tästä syystä. Hän haluaa vaihtaa Renzin luottoremmin pois parlamentista.

Salvinin ajoitus voi mennä pieleen

Salvini on ilmeisesti odotellut puolueensa kannatuksen nousua kohti kriittistä pistettä. Tuo piste on mahdollisuus saavuttaa yksin parlamentaarinen enemmistö.

Ajoitus on kaksiteräinen miekka. Italialaiset eivät ole sataan vuoteen käyneet syksyllä äänestämässä, sillä tuo aika on pyhitetty seuraavan vuoden budjettiriihelle. Italialaiset voivat rangaista vaaleissa Salvinia siitä, että maan budjetin käsittely jää vaalien vuoksi toiselle sijalle.

Salvini haluaa luonnollisesti Liiton käsialan näkyvän budjetissa, joten aikataulusta tulee tiukka.

Erikoista vertoapua Richard Gereltä

Salvini voi saada kuitenkin yllättävää vetoapua näyttelijä Richard Gereltä. Gere torui Salvinia siitä, että maan maahanmuuttolakeja on ruuvattu aiempaa kireämmiksi.

– Salvinin äänestäjien mielestä Geren ulostulo näyttää ulkopuoliselta sekaantumiselta. Salvini voi muodostaa Gerestä kuvan tekopyhänä, joka vierailee aluksella muutaman tunnin ajan tapaamassa siirtolaisia ja lähtee sitten takaisin miljoonahuvilaansa, kansainvälisten suhteiden professori Raffaele Marchetti kertoi Financial Timesille.

Salvini ehdotti Gerelle, että hän voi hyvin viedä siirtolaiset mukanaan yksityiskoneellaan Hollywoodin huvilalleen ja huolehtia heistä siellä.

Henri Alakylä