
Italian poliittinen tilanne kääntynyt päälaelleen – Myrkyn sijaan Brysselille tarjolla akkuhappoa
Uudet vaalit näyttävät olevan Italiassa vääjäämättömät. Puoluejohtajat ovat kieltäytymässä jo etukäteen nykyisen vaalituloksen mukaisesta toisesta mahdollisesta hallitusvaihtoehdosta. Italian senaatti äänestää tänään ajankohdasta, jolloin mitataan epäluottamus nykyiselle hallitukselle.
Äänestykseen päädyttiin, koska ajankohdasta ei päästy maanantaina yksimielisyyteen. Oikeistopuolueet haluavat käsitellä hallituksen epäluottamuksen pikaisesti. Se ei ole ihme, sillä oikeistokoalitio voi palata jälleen yhteen omana vaaliblokkinaan.
Brysselin myrkky vaihtumassa akkuhapoksi
Viimeisimpien kannatusmittausten mukaan pienempi hallituspuolue ja omalle hallitukselleen epäluottamusta esittävä Liitto saisi noin 38-39 prosentin vaalipotin. Se olisi yli kaksi kertaa enemmän kuin mitä puolue saalisti edellisissä parlamenttivaaleissa.
Viiden tähden liike saavutti kirkkaan kärkipaikan ja kahmi noin kolmasosan äänistä. Nyt sen kannatus on melko tarkalleen puolittunut.
Ennen aiempia parlamenttivaaleja Suomen Uutiset arveli EU:lle koituvan päänsärkyä, mikäli Liitto ja Viiden tähden liike muodostavat hallituksen. Presidentti Sergio Mattarella laimensi ”Brysselin myrkkyä” hylätessään hallituksen esityksen valtiovarainministeristä.
Tällä kertaa arvailut voi jättää vähemmälle. Vaalituloksesta on jännättävää vain vähän. Saako Liitto keskenään parlamenttienemmistön vai ottaako se mukaan vielä radikaalimman Italian veljet -puolueen? Haluaako Liiton puheenjohtaja Matteo Salvini palata yhteen oikeistokoalitioon saavuttamaan vielä suurempaa vaalivoittoa?
Liiton ja Italian veljien varaan muodostuva hallitus on myrkyn sijaan akkuhappoa Brysselille. Liiton talousohjelman arvioidaan sysäävän Italian budjettialijäämän 2,8 prosenttiin. Se rikkoo räikeästi EU:n talouskurisopimusta Italian korkean velkamäärän vuoksi.
Sivistyssanakirjassa ”Ironian” kohdalla Renzin kuva
Italian ex-pääministeri Matteo Renzi saattaa tuntea ironian kolkon naurun. Hänen henkilökohtaisen ponnistuksen vuoksi Italian vaalilakeja muutettiin keväällä 2015. Uusi laki astui voimaan kesällä 2016.
– Maahamme tulee vaalijärjestelmä, josta lopultakin tulee poliittisen vakauden referenssipiste. Se on ennakkoehto talouden ja kulttuurin kehitykselle, keskustavasemmistolaisen Demokraattisen puolueen Renzi juhlisti tuolloin saavutustaan.
Vaalilain uudistus koski kahta asiaa. Ensiksi se muutti parlamenttipaikkojen jakoperiaatteen. Kolmasosa paikoista jaettiin vaalipiirin voittajille ja loput paikat jaetaan suhteellisen vaalimenestyksen mukaan. Toiseksi puoluejohtajat saivat vallan asettaa puolueensa ehdokkaat.
Parlamenttipaikkojen uusi jakotapa johti siihen, että suuret puolueet saavat äänimääräänsä enemmän edustajia läpi. Se räätälöitiin nimenomaan hillitsemään Viiden tähden liikkeen nousua. Ironista kyllä tämä vaalitapa on nyt sementoimassa Liitolle lähestulkoon suoran enemmistön parlamenttiin. Tähän tarvitaan noin 40 prosentin äänimäärä.
Ironia ei jää tähän. Renzi valitsi Demokraattisen puolueen johtajana miltei yksinomaan hänelle lähimpänä olleita ehdokkaita. Uusi puoluejohtaja Nicola Zingaretti torppasi kansanrintamahallituksen ilmeisesti juuri tästä syystä. Hän haluaa vaihtaa Renzin luottoremmin pois parlamentista.
Salvinin ajoitus voi mennä pieleen
Salvini on ilmeisesti odotellut puolueensa kannatuksen nousua kohti kriittistä pistettä. Tuo piste on mahdollisuus saavuttaa yksin parlamentaarinen enemmistö.
Ajoitus on kaksiteräinen miekka. Italialaiset eivät ole sataan vuoteen käyneet syksyllä äänestämässä, sillä tuo aika on pyhitetty seuraavan vuoden budjettiriihelle. Italialaiset voivat rangaista vaaleissa Salvinia siitä, että maan budjetin käsittely jää vaalien vuoksi toiselle sijalle.
Salvini haluaa luonnollisesti Liiton käsialan näkyvän budjetissa, joten aikataulusta tulee tiukka.
Erikoista vertoapua Richard Gereltä
Salvini voi saada kuitenkin yllättävää vetoapua näyttelijä Richard Gereltä. Gere torui Salvinia siitä, että maan maahanmuuttolakeja on ruuvattu aiempaa kireämmiksi.
– Salvinin äänestäjien mielestä Geren ulostulo näyttää ulkopuoliselta sekaantumiselta. Salvini voi muodostaa Gerestä kuvan tekopyhänä, joka vierailee aluksella muutaman tunnin ajan tapaamassa siirtolaisia ja lähtee sitten takaisin miljoonahuvilaansa, kansainvälisten suhteiden professori Raffaele Marchetti kertoi Financial Timesille.
Salvini ehdotti Gerelle, että hän voi hyvin viedä siirtolaiset mukanaan yksityiskoneellaan Hollywoodin huvilalleen ja huolehtia heistä siellä.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Richard Gere Nicola Zingaretti Italian hallituskriisi Sergio Mattarella Matteo Salvini Matteo Renzi Italia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viiden tähden liikkeen jäsenet hyväksyivät hallituspohjan arkkivihollisensa kanssa

Italian sosiaalidemokraatit repesi kahteen osaan
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.