Italian hallitus on käytännössä hajonnut. Sisä- ja varapääministeri Matteo Salvini kertoi torstaina, että hänen puolueensa esittää epäluottamusta hallitukselle. Epäluottamusäänestyksen ajankohta päätetään maanantaina, uutistoimisto Reuters kirjoittaa.

Maan hallitus koostuu uudistusmielisestä ja vasemmistolaisesta Viiden tähden liikkeestä sekä maahanmuutto- ja eurokriittisestä Liitosta.

Salvini kertoi epäluottamuksesta hallituspuolueiden äänestettyä toisiaan vastaan Torinon ja Lyonin kaupunkien välille rakennettavan rautatien jatkosta. Salvinin mukaan raidelinja kasvattaa Italian taloutta.

Presidentti voi hajottaa parlamentin

Italian presidentti Sergio Mattarella voi hajottaa parlamentin ja määrätä uudet vaalit. Tätä edeltää usein epäluottamuslauseen läpimeno tai pääministerin ero.

Mattarella voi vaalien sijaan patistaa puoluejohtajia etsimään toimivan hallituspohjan viimeisimmän vaalituloksen mukaan. Tähän on painetta, sillä Italian parlamentin tulisi hyväksyä ensi vuoden budjetti. Budjetti joutunee EU:n suurennuslasin alle, joten viivästynytkin budjetti voi herättää EU:ssa suuren huolen.

Mikäli vaalit ovat väistämättömät, ne voidaan pitää jopa lokakuussa. Italiassa ei ole tavattu järjestää vaaleja syksyisin. Mahdollisesti järjestettävät syysvaalit olisivat ensimmäisiä laatuaan maailmansotien jälkeen.

Liiton kannatus huipussaan

Italian hallituksen pienemmäksi puolueeksi jäänyt Liitto on kasvattanut suosiotaan eritoten tiukemman maahanmuuttopolitiikan myötä. Puolueen kannatus on tätä nykyä yli kaksinkertainen sen vaaleissa saamaan äänimäärään.

Vastaavasti toisella hallituspuolueella tilanne on päinvastainen. Puolueen kannatus on puolittunut vaaliäänimäärään verrattuna.

Vaaleissa Liiton rajun kannatuksen myötä maahan tulisi mitä ilmeisimmin Liiton johtama oikeistokoalitiohallitus.

Henri Alakylä