Italian sisäministeri ja varapääministeri Matteo Salvinin luotsaama Liitto on nykäissyt suosiomittauksissa ohi Viiden tähden liikkeen. Ranskan presidentti Emmanuel Macronin suosio on puolestaan rojahtanut. Saksassakin vaihtoehtopuolue AfD on noussut toiseksi suosituimmaksi puolueeksi.

Italian kevään vaalituloksen perusteella hallituksen apupuolueeksi jäänyt Liitto on kovassa nousukiidossa. Puolue oli kesällä pitkään tasoissa Viiden tähden liikkeen kanssa. Tuoreimmissa kyselyissä Liitto on kuitenkin kasvattanut suosiotaan lisää.

Liiton kannatusnousu on samalla nostanut koko hallituksen suosiota. Salvini on padonnut sisäministerinä ihmissalakuljetusta Välimerellä. Hallitus on lisäksi napit vastakkain Euroopan komission kanssa maan ensi vuoden budjetista.

Macron sukelsi alle Hollanden lukujen

Macronin suosio rojahti peräti kymmenellä prosenttiyksiköllä, uutistoimisto Bloomberg uutisoi. Hänen 31 prosentin suosio on jopa alhaisempi kuin edeltäjänsä François Hollandella heidän oltuaan yhtä kauan presidenttinä. Hollande sai myöhemmin virkakaudellaan kyseenalaisen ennätyksen. Hänelle mitattiin lohduton 4 prosentin suosio.

Kyselyyn vastanneet ranskalaiset kertoivat, ettei Macronin talouspolitiikka ole hyvää, eikä hänellä ole maalleen visiota. 78 prosenttia ranskalaisista kertoi, ettei presidentti ymmärrä kansalaisten huolia. Ironiaa lisää se, että juuri visioillaan ja talouspolitiikan uusilla otteillaan Macron saavutti vaaleissa äänivyöryvoiton.

Macronin suosiota ei ole auttanut hänen henkivartijaskandaalinsa. Lisäksi kaksi ministeriä erosi viime viikolla.

Henri Alakylä