Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Järjestöt vaativat hiilineutraaliuden tavoitevuoden siirtämistä eteenpäin – tavoitetta ei voi saavuttaa vuonna 2035

04.03.2025 |11:21

Joukko eri teollisuus- ja logistiikka-alojen järjestöjä esittää, että Suomen hiilineutraaliuden tavoitevuotta siirretään eteenpäin ottaen huomioon toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset ja uusin tutkimustieto erityisesti maankäyttösektorilla. Järjestöt ovat huolissaan erityisesti suomalaisten yritysten kilpailukyvystä ja työpaikoista, omaisuudensuojasta ja energiantuotannon riittävästä omavaraisuudesta, jos hiilineutraalisuuden tavoitevuotta ei siirretä.

Suomi asetti vuonna 2019 kansallisen hiilineutraaliustavoitteen vuodelle 2035. Tavoitetta ohjaamaan säädettiin ilmastolaki, joka tuli voimaan vuonna 2022.

Suomen ilmastotavoitteiden ja arvioidun päästö- ja hiilinielukehityksen välinen ristiriita on uuden tutkimustiedon myötä kasvanut niin suureksi, että joukko eri teollisuus- ja logistiikka-alojen järjestöjä vaatii nyt uutta aikataulua ilmastotavoitteelle.

Yritysten kilpailukyky ja työpaikat vaarassa

Kansallista hiilineutraaliustavoitetta tulee tarkastella uudelleen niin, etteivät suomalaiset yritykset menetä kilpailukykyään eivätkä työntekijät työpaikkojaan.

– Hiilineutraaliustavoitteen asettamisen jälkeen moni keskeinen taustaoletus on muuttunut. Maankäyttösektorin nielujen laskentaperusteita on muutettu siitä, mitä ne olivat hiilineutraaliustavoitetta asetettaessa. Lisäksi toimintaympäristössä on tapahtunut muitakin oleellisia muutoksia. Esimerkiksi Venäjän aloittaman Ukrainan sodan myötä puuntuonti ja kaikki energiantuonti Venäjältä Suomeen loppui, mikä on lisännyt hankintaa kotimaasta, kerrotaan Sahateollisuuden tiedotteessa.

Laajoja negatiivisia vaikutuksia teollisuudelle

Jos edellä mainittua eroa metsämaan nielujen osalta yritetään kuroa umpeen lyhyessä ajassa, lähes ainoa nopeasti vaikuttava keino olisi asettaa hakkuurajoitteita. Niillä olisi negatiivinen vaikutus metsänomistajien omaisuudensuojaan ja valtiontalouteen.

Rajoituksilla olisi negatiivisia vaikutuksia myös laajemmin teollisuudelle ja logistiikkasektorille. Ne aiheuttaisivat hakkuuvuodon Suomesta ulos muihin maihin.

– Metsäisen sektorin toimeliaisuuden heikkeneminen vaikuttaisi suoraan myös tavaraliikenteen yrityksiin sekä koneyrityksiin. Suomen tulee huolehtia siitä, ettei ilmastotavoitteisiin pyritä logistiikan ja liikenteen kustannustaakkaa kohtuuttomasti kasvattamalla, Metsäteollisuus tiedottaa.

Mukana esityksessä ovat Bioenergia ry, Koneyrittäjät ry, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry, Sahateollisuus ry, Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry ja Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC rf.

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?

19.03.2025 |17:06
3.
Suomen uutiset logo

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa

20.03.2025 |14:58
5.
Suomen uutiset logo

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta

17.03.2025 |10:18
10.
Suomen uutiset logo

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan

19.03.2025 |14:59

Uusimmat










Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää