
Jäsenäänestys ratkaisee, osallistuvatko Saksan sosiaalidemokraatit seuraavaan hallitukseen
Saksaan on lopultakin muodostumassa uusi hallitus, mutta yksi suuri kanto on vielä kaskessa. Hallitusohjelma ja hallitukseen meno sosiaalidemokraattien (SPD) osalta ratkeaa jäsenäänestyksessä 4.3.2018.
SPD:ssä on 464 000 jäsentä. Joskus aiemmin oli lähes 800 000. Uusia jäseniä on tullut muutamassa viikossa 25 000, heitä on haalittu äänestämään hallitukseen menoa vastaan. Äänestys tehdään postitse. Äänestyksen järjestäminen maksaa yli miljoona euroa ja vie 2 viikkoa aikaa (20.2 – 4.3). Alunperin äänestystä oltiin toteuttamassa online-muodossa, mutta puolueen johto muutti sen postin kautta tehtäväksi. Tällä yritetään estää liiallista jäsenten taivuttelua hallitukseen menoa vastaan.
Hallitusohjelma on valtavan pitkä – 177 sivuinen dokumentti. Toivottavasti tehdään tiivistetty versio. Loppusuoralla oli kolme kiistakysymystä:
1. SPD halusi kieltää kokonaan lyhyen ajan työsuhteet. Kompromissi oli, että pienet, alle 250 henkilön yritykset saavat rekrytoida vain 5 henkilöä tällaisilla sopimuksilla. Yli 250 henkilön yrityksillä lyhyen ajan sopimuksilla voi olla enintään 2 prosenttia henkilöstöstä. SPD tavallaan voitti tämän kiistan.
2. SPD vaati julkisen ja yksityisen terveydenhuollon asemien samankaltaistamista (pariteetti). Kompromissina oli, että nimitettiin työryhmä arvioimaan asiaa. SPD ei ainakaan vielä voittanut. Yksityisellä puolella hoitoon pääsee paljon nopeammin kuin julkisella puolella ja lääkärien palkat ovat julkisella puolella paljon alhaisemmat. Juuri näitä eroja SPD haluaisi kaventaa.
3. SPD vaati pakolaisten perheenyhdistämisiin helpotusta. CDU/CSU torjuivat nämä (ks. jäljempänä).
Muutamia poimintoja hallitusohjelmasta:
– Lapsilisiä korotetaan
– Pieni- ja keskituloisille verohelpotuksia, suurituloisille ei lisäveroa
– Eläkkeiden korotus, ainakin osalle
– Investointeja lisätään infrastruktuuriin
– Pakolaisille vuosittainen yläraja 180 000-220 000, josta voi olla kuukausittain enintään 1000 perheenyhdistämisiä
– Puolustusbudjettin kasvattaminen muutamalla prosentilla
– EU-politiikka ”A new departure for Europe” on luvun otsake. Lisätään yhteistyötä maahanmuutossa ja turvallisuus- sekä puolustuspolitiikassa. Euroopan parlamentin valtaa lisätään. EVM muutetaan Euroopan valuuttarahastoksi (EMF).
Hallitusohjelma on EU:n ja EMU:n kehittämisessä hyvin yleisellä tasolla. Puhutaan vakaudesta ja solidarisuudesta, mutta ei mitään konkreettisuutta pankkiunionista tai suhdannerahastosta ym. Tämä kertoo suurista näkemyseroista CDU:n ja SPD:n välillä.
Hallituksen kokoonpanosta:
1. Angela Merkel liittokansleriksi.
2. Martin Schulzia kaavailtiin ulkoministeriksi, mutta hän joutui vetäytymään nöyryytettynä.
3. Hamburgin pormestari Olaf Scholz valtiovarainministeri. Scholz on ollut kovan kritiikin kohteena heinäkuun Hamburgin G20-kokouksen mellakoiden takia. Saattaa olla SPD:n uusi pj.
4. CSU:n johtaja Horst Seehofer sisäministeri. Haluaa laittaa pakolaisten tulon kuriin, jotta AfD:n kannatus ei enää nousisi.
5. Nyt tilapäisenä valtiovarainministerinä toimiva Peter Altmeier talousministeriksi. Hän on ollut Merkelin suuri tukija (kabinettipäällikkö)
6. SPD:lle oikeusministeriö ja perheasioiden hoito.
7. CDU/CSU:lle koulutus-, terveys- ja puolustusministeriöt.
Erikoista on se, että hallituksen toiminnasta ja aikaansaannoksista tehdään hallituskauden puolivälissä arvio. Tällaista ei ole ennen ollut. Jotkut veikkaavat, että Merkel saattaa silloin jättää CDU:n puheenjohtajan tehtävän. Uusi puheenjohtaja saisi silloin aikaa valmistautua seuraaviin vaaleihin.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saksan suurpuolueet kenttien puristuksessa – Schulz perui ulkoministerihaaveensa

Saksassa hallitusohjelmasta sopu – SPD:lle merkittäviä myönnytyksiä myös Euroopan politiikassa
Viikon suosituimmat

Purra: Surkeaa, Iltalehti, uskomattoman surkeaa
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ottaa Facebookissa kantaa Iltalehden faktojen vastaiseen uutisointiin hallituksen säästöistä. Purran mukaan Iltalehti ei kanna mitään vastuuta siitä, että se johtaa ihmisiä harhaan virheellisellä uutisoinnillaan.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Jäikö Iltalehdessä vapunvietto päälle? Toimitus häröili lehden kanteen jättiotsikon tulevasta eläkeleikkauksesta, vaikka eläkkeitä nimenomaan ei leikata – lehti pahoittelee Äpy-levelin koheltamistaan

Päivän pointti: Oikeuskanslerin ratkaisu ministeri Mari Rantasesta ei miellyttänyt Ylen toimitusta – kutsui kommunistitaustaisen professorin haukkumaan lopputulosta

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Maahanmuuton kustannukset ovat massiivisia – kansanedustaja Strandman: Suomessa maahanmuuton hintalappu on arviolta 10,5 miljardia euroa vuodessa
Perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman kertoo maahanmuuton kustannusten olleen Suomelle ja Euroopalle massiivisia ja selkeästi mukanaan tuomia hyötyjä suurempia. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virénin tekemän karkean arvion mukaan maahanmuuton hintalappu Suomessa olisi noin 10,5 miljardia vuodessa perustuen hollantilaistutkimuksen tuloksiin.

Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen Reformipuolue murskavoittoon Britannian paikallisvaaleissa – pääministeri Keir Starmer nöytyy, sanoo ymmärtävänsä äänestäjien raivon perinteisiä puolueita kohtaan
Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen ja kansallismielinen Reformipuolue pyyhki perinteisillä puolueilla pöytää Britannian paikallisvaaleissa. Konservatiivit ja työväenpuolue suorastaan romahtivat äänestäjien purkaessa raivoaan nykyvaltaa vastaan. Kahden puolueen valtakausi Britanniassa on ohitse.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Sodan kurimus vaati Jyrki Ålandin lapsen hengen – 20-vuotias lähti Ukrainaan vapaaehtoisena, eikä hän koskaan enää palaa kotiin

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.