Vuodesta 2010 ruotsidemokraattien vaalimenestys on ollut nousujohteista. Puolueen jäsenten oman kuvauksen mukaan “juna on puuskuttanut ja puuskuttanut eteenpäin”. Ja tässä sitä ollaan, puolueen kannatus on mittauksesta toiseen jommalla kummalla puolen 20 prosenttia.
Kannattajien käsitykset asiakysymyksistä eroavat melko tavalla muiden puolueiden äänestäjien mietteistä. Maahanmuutto on edelleen ruotsidemokraateille tärkein asia, laki ja järjestys toinen ja sairaanhoito kolmas. Ilmastokysymykset ovat ruotsidemokraattien listalla sijalla 21, kun ne valtakunnallisesti kaikkien puolueiden yhteislistauksessa ovat sijalla viisi.
Maahanmuutosta maastamuuttoon
Maahanmuutto Ruotsiin on vähentynyt Tidö-puolueiden valtakaudella merkittävästi. Jimmie Åkessonilta onkin kysytty, onko oikein maksaa maasta pois muuttajalle 350 000 kruunua pelkästään siitä hyvästä, ettei tämä sen jälkeen kuormita valtion tai kunnan taloutta.
– Kyllähän se on ihan ymmärrettävä kysymys. Miksi joku saisi kasan rahaa siitä hyvästä, ettei käy töissä ja elää tukien varassa? Tuntuu epäreilulta niitä kohtaan, jotka oikeasti tarvitsisivat ne rahat, ymmärrän sen täysin, Åkesson sanoo Göteborgs Postenissa.
– Tarvitaankin pedagogisia taitoja selittää, että tämä maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa ja niin voimme pitkällä tähtäimellä vahvistaa hyvinvointivaltiota.
”On mahtavaa olla konservatiivi”
Konservatismi ja kansallismielisyys ovat kulkeneet voitosta voittoon viime vuosien länsimaisissa vaaleissa. ”Woke” on tänään pelkkä kirosana ja siihen turvautuneille alamäen alku. Vaalikampanjassaan presidentti Donald Trump ilmoitti, että se on nyt ”end of wokeness”. Ja niinhän vaalituloksen mukaan kävikin.
– Pidämme tiettyä etäisyyttä Donald Trumpiin, meillä on kovin vähän yhteistä. Meillä on yhteyksiä konservatiivipuolueeseen, mutta emme ole osa MAGA-liikettä, Åkesson kommentoi ja ilmoittaa samaan hengenvetoon, ettei ole huolissaan siitä, että konservatismi kokisi woke-liikkeen kohtalon.
– On minun tehtäväni pitää huolta siitä, ettei niin käy. On mahtavaa olla konservatiivi.
Poliittinen kartta piirrettiin uusiksi
Kahden vuosikymmenen aikana Ruotsin poliittinen kartta on piirretty uusiksi. Porvarillinen allianssi on tullut ja mennyt, blokkipolitiikka on revitty kappaleiksi ja yhteiskunnallinen keskustelu on tyystin muuttunut, analysoi David Baas Expressenissä.
Nimenomaan sinnikkyys on ollut tärkeä osa ruotsidemokraattien menestystä. Puolue ja erityisesti Åkesson ovat pitäneet kiinni arvoistaan ja kansalllismielisestä ideologiastaan, oli vastassa sitten myötä- tai vastamäki. Tämä on lisännyt uskottavuutta puolueen tärkeimmässä kysymyksessä eli maahanmuuttokriittisyydessä.
Loppuunpalamisesta uusi alku
Käännekohta Åkessonin uralla tapahtui vuoden 2014 valtiopäivävaalien aikaan, jolloin hän yksinkertaisetsi paloi loppuun ja jäi sairauslomalle. Åkessonin tekemisiä oli riepoteltu julkisuudessa oikein urakalla samaan aikaan, kun hän joutui selvittelemään puolueen sisäisiä ylilyöntejä.
Puolueen johdon otti tilapäisesti käsiinsä Mattias Karlsson, joka oli jo yhdessä Åkesson kanssa muokkaamassa äärioikeistolaisesta pikkupuolueesta salonkikelpoista kansanliikettä.
Puoluelähteiden mukaan sairauslomalta palasi uusi Åkesson, joka ei enää halunnut palavasti viettää aikaa Tukholman poliittisessa hornankattilassa. Åkesson viihtyi nyt paremmin Sölvesborgin kotimaisemissa.
Åkessonin sana on laki
Åkesson luopui myös puolueen ylimmän tuomarin ja riidanratkaisijan roolista. Puolueen sisäisiä ristiriitoja ja poliittisia otsaanlyöntejä saavat nyt silitellä muut, useimmiten puoluejohtaja seuraa tapahtumia kiinnostuneena – mutta sivusta.
Tänään Åkesson on tavallaan puolueen “vanha isäntä”, jonka sana edelleen on laki.
– Häntä avoimesti arvostelevat riskeeraavat oman uransa. Ne harvat, jotka ovat uskaltaneet rakentaa vaihtoehtoista hallintomallia, ovat brutaalisti nuijittu kumoon, väittää Baas.
Tämä taasen on johtanut tilanteeseen, jossa puolueen tulevaisuus Åkessonin jälkeen on arvoitus kaikille. Ylivertaista, Åkessonin kaltaista karismaattista johtajaa ei ole näkyvissä.
Ratkaisevat vaalit 2026
Åkessonin tärkein oma saavutus on puolueen imagon muuttaminen. Pienestä, hyljeksitystä ja omienkin sanojensa mukaan omalaatuisista ihmisistä koostuvasta ryhmästä on tullut joukko, joka voi uskottavasti tavoitella hallitusvaltaa.
Yksi puoluejohtajan tärkeimmistä voitoista tulikin juuri ennen edellisiä valtiopäivävaaleja vuonna 2022, kun puolueen vuosikymmenet kestänyt eristys murtui. Ensin taipuivat kristillisdemokraatit ja perässä seurasivat moderaatit sekä liberaalit.
Tänään Ruotsin porvarihallitus pitää maassa valtaa ruotsidemokraattien tuella (Tidö-sopimus). Jos kansa edelleen luottaa kansallismieliseen vaihtoehtoon valtiopäivävaaleissa runsaan vuoden kuluttua, Åkesson saattaa nousta jopa pääministeriksi.
Oppositiopuolueen johtajana jatkaminen saattaa sen sijaan olla hänelle poissuljettu vaihtoehto.