Eduskunnan talousarviokeskustelussa käsiteltäessä maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalaa nousi esiin poltettavan turpeen verotuen poistaminen.

Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila ihmetteli, miten on mahdollista, että turvatuotantoa ollaan ajamassa alas hallituspuolue keskustan aiemmista puheista huolimatta.

Edellisen hallituksen aikana silloinen ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) halusi lisätä turpeen energiakäyttöä ja mainosti, että Suomesta löytyy miljoona hehtaaria metsätalouteen sopimatonta ojitettua turvesuota. Tarkoituksena oli käyttää turvetta osana polttonesteitä ulkomailta tuodun öljyn sijaan.

– Tililikainen on nyt keskustan ministeriryhmän valtiosihteeri ja te, ministeri Leppä olette nyt maaseudun asioiden päällä, niin miksi juuri nyt turvetuotantoa ajetaan alas? Junnila kysyi.

”Pudasjärvi ei unohda!”

Junnila muistutti, että aiemmin puheenvuoron pitänyt hallituspuolue keskustan edustaja Antti Rantakangas oli kertonut Pudasjärvellä äänestäjilleen, että kokoomuksen ja vihreiden turvekanta näivettää maaseudun, vaihtotase heikentyy sekä velkaantuminen ulkomaille kasvaa.

– Pudasjärvi ei unohda! kuuluikin perussuomalaisten Jenna Simulan välihuuto.

Junnila jatkoi toteamalla, että nyt kun maa- ja metsätalousministeriö on keskustalla, vahvistettuna ex-ministeri Tiilikaisen osaamisella ja valtiovarainministerinäkin keskustalainen Mika Lintilä, niin miten on mahdollista, että turvetuotantoa voidaan siitä huolimatta heikentää.

– Onko niin, ettei edustaja Rautakangas ollutkaan alkiolaisten vaan vihreiden asialla? kysyi Junnila puheenvuoronsa päätteeksi.

SUOMEN UUTISET