
MATTI MATIKAINEN
Jussi Halla-aho: Kuntavaalit ovat usein olleet perussuomalaisille haastava koettelemus
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho on uusimassa paikkansa Helsingin kaupunginvaltuustossa. Hän on vaikuttanut Helsingin paikallispolitiikassa neljällä kaudella.
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-ahon mukaan usein on saanut huomata, että perussuomalaisten kannatus on laskenut eduskuntakauden keskivaiheilla, jolloin pidetään kuntavaalit.
– Kuntavaalit ovat usein olleet perussuomalaisille haastava koettelemus, Halla-aho muistuttaa.
– Se johtuu uskoakseni siitä, että perussuomalaisten poliittiset teemat, ja ne teemat mitkä erottavat perussuomalaiset muista puolueista, ovat luonteeltaan valtakunnanpolitiikkaa. Suurissa kaupungeissa, puolueiden väliset vastakkainasettelut ovatkin usein samoja kuin valtakunnanpolitiikassa. Sen sijaan ruuhka-Suomen ulkopuolella puolueiden aatteellisilla eroilla ei ole niin paljon merkitystä.
Kuntatasolla intressit ovat usein yhteisiä
Halla-aho myöntää, että pienillä paikkakunnilla on jopa saattanut olla haasteellista hahmottaa, mitä itse asiassa on perussuomalainen kuntapolitiikka.
– Intressit, kuten palvelujen ja koulujen säilyttäminen, ovat usein yhteisiä kuntatasolla.
Helsinki on etenkin ollut haastava paikka perussuomalaisille. Halla-ahon mukaan perussuomalaisten vaikutusvalta on silti aina ollut merkittävää pääkaupungissa.
– Helsinki on Suomi pienoiskoossa, ainakin perussuomalaisten esille nostamien teemojen osalta. Perussuomalaisten poliittisen vaikutuksen ansiosta aika harva enää keskusteluissa kiistää pääkaupunkiseudun erityisongelmia, kuten maahanmuuton aiheuttamaa gettoutumista, katujen turvattomuutta ja koulujen eriytymistä.
Ideologinen vastarinta on kovaa Helsingissä
Ongelman tunnistamisesta on kuitenkin usein matkaa siihen, että ongelmaa korjataan, Halla-aho sanoo.
– Ideologinen vastarinta Helsingissä on kovaa. Sen näkee erityisen hyvin valtuuston keskusteluissa. Vaikka perussuomalaisten ryhmä Helsingissä on pieni, niin vihervasemmiston salipuheita kuunnellessa välittyy kuva siitä, että perussuomalaiset jopa myrkyttää ilmapiiriä, estää maahanmuuttajien kotoutumisen ja on vastuussa kaikesta pahasta mitä kaupungissa tapahtuu.
– Asian voi kuitenkin ajatella positiivisesti: Helsingissä perussuomalaiset on vaikuttava puolue koostaan huolimatta.
Ju
SUOMEN UUTISET
Lue myös
Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus
Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Riikka Purra: Tulos on huono – ”Uskon, että perussuomalaisten kannatus nousee talouden kohentuessa”
Lulu Ranne: Perussuomalaiset muuttaa Suomen liikennepolitiikkaa, uutta asfalttia vedettiin viime vuonna 4 000 kilometriä – ”Turvallisia teitä kaikille”
Mauri Peltokangas tyytyväinen perussuomalaisten hallitustyöhön: ”Vihreäkantiseen lakikirjaan tulee perussuomalaista kynänjälkeä – ja maahanmuuttopolitiikka tiukkenee rytinällä”
Puoluesihteeri Harri Vuorenpäältä kiitokset perussuomalaisten kenttäväelle: ”Joka puolella Suomea syytä olla ylpeitä siitä, mitä yhdessä on saatu aikaan”
Vaalivalvojaiset – suora lähetys
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.