Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kertoo Reserviläinen-lehdelle antamassaan haastattelussa, että hän uskoo Suomen mahdollisuuksiin saada kansallinen poikkeus valmisteilla olevassa asedirektiiviehdotuksessa.

Viime vuoden lopulla Pariisissa tapahtuneiden terrori-iskujen jälkeen EU:n komissio julkaisi asedirektiiviehdotuksen, joka olisi toteutuessaan käytännössä lakkauttanut reserviläisten ampumaharrastuksen sekä yksityisen asekeräilyn. Ehdotuksen mukaan rynnäkkökivääreitä ja konepistooleja muistuttavat itselataavat aseet siirrettäisiin nk. A-luokkaan. Tämä tarkoittaisi sitä, etteivät yksityishenkilöt käytännössä saisi niihin enää lupia.

Puolustusministeri on painottanut vapaaehtoisen maanpuolustuksen merkitystä Suomen puolustusratkaisussa.

Niinistön mukaan Suomi on johdonmukaisesti viestittänyt koko prosessin ajan niin EU:n komissiolle, neuvostolle kuin parlamentille, ettei maa hyväksy asedirektiiviin mitään sellaisia muutoksia, jotka vaikuttavat haitallisesti vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaedellytyksiin ja reserviläisten koulutukseen.

– Vaikuttamisemme keihäänkärki on ollut vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaedellytysten turvaaminen. Kansallisen poikkeuksen saaminen nimenomaisesti sen perusteella näyttäisi tällä hetkellä mahdolliselta. Sen eteen on kuitenkin tehty paljon työtä ja vaikuttamista on tehtävä prosessin loppuun asti, Niinistö toteaa Reserviläiselle.

– Suomen viesti on kuultu, ja tällä hetkellä näyttää mahdolliselta, että saamme vapaaehtoiseen maanpuolustukseen perustuvan puolustusratkaisumme vuoksi asiassa niin sanotun kansallisen poikkeuksen, Niinistö täydentää blogissaan.

– Prosessi on kuitenkin yhä kesken, ja vaikuttamistyö jatkuu. Myös monilla muilla mailla on omia kansallisia intressejä ajettavanaan, eikä direktiivimuutosten läpimeno alkuperäisessä komission ehdottamassa muodossa ole läpihuutojuttu.

SUOMEN UUTISET