Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) on tyytyväinen hallituksen päätökseen ostaa 100 käytettyä panssarivaunua Hollannista.

– Kerrankin hallitus teki päätöksen, joka tukee Suomen puolustuskykyä – eikä romuta sitä, kuten puolustusvoimauudistus on tähän saakka tehnyt, Niinistö kommentoi Perussuomalaiselle.

200 miljoonalla tietokoneajan vaunut

Suomi maksaa sadasta vaunusta 200 miljoonaa euroa eli kaksi miljoonaa euroa kappale. Se on erittäin edullinen hinta, koska vaunut edustavat käytettyinäkin maailman huippuluokan kalustoa toisin kuin Suomen nykyiset Leopardit.
Hollannin Leopardit ovat mallia 2A6 eli uudempaa kuin Ruotsin 1990-luvulla käyttöönottamat Leopard 2A5:t, jotka olivat uusina huippuluokkaa. Mutta heti Ruotsi-kaupan jälkeen Saksa otti itse käyttöönsä vielä paremman 2A6:n, jota maa myi myös Hollantiin.

Uusiin vaunuihin kuuluu ajanmukainen suojaus sekä tykistön että ohjusten ja sinkojen osumia vastaan. Myös niiden tähtäys- ja taistelunjohtojärjestelmät, kuten kartta- ja radiojärjestelmät on tietokoneistettu.

Nyky-Leopardit tulleet tiensä päähän

Suomen nykyiset 2A4-vaunut suunniteltiin 1980-luvun alussa ja ne toimitettiin Suomeen 2000-luvun alussa alkuperäisessä asussaan ilman nykyaikaisia tietoteknisiä järjestelmiä.

– Kauppa oli todella hyvä – sillä Hollannin Leopardeihin on tehty jo ohjelmaan kuuluvat päivitykset. Vanhoihin vaunuihin pelkät päivitykset olisivat maksaneet enemmän kuin Hollannin vaunujen hankinta, Niinistö toteaa.

Tilanne oli sama myös 2000-luvun taitteessa, jolloin Suomi sai Saksasta käytettyjä Leopard 2A4-vaunuja halvemmalla kuin venäläisten T-72-vaunujen päivittäminen olisi maksanut. Tuolloin sanottiin myös, että Leopardeja voi päivittää yhä paremmaksi versioksi, kuten T-72:stakin oli aiemmin sanottu.

Vanhoja vaunuja ei pitäisi hävittää

– Toivon kuitenkin, ettei vanhoja 2A4-tyypin vaunuja hävitettäisi, kuten T-72-vaunuille mielestäni virheellisesti tehtiin. Vaikka vanhat Leopardit ovat aika loppuun ajettuja, niitä voi käyttää vielä ajoharjoitteluun ja erikoisvaunuina, kuten silta-ajoneuvoina. Niistä voi myös ottaa osia vaunujen korjauksiin, Niinistö vetoaa.

Hän sanoo kuulleensa puolustusvoimien taholta, ettei vanhojen vaunujen tulevasta kohtalosta ole vielä päätetty.

Suomi ajoi Ruotsin ohi

Niinistön mukaan vaunuhankinta parantaa Suomen puolustuksen uskottavuutta huomattavasti. Arviolle löytyy tukea myös numeroista: Ruotsi modernisoi 120:stä Leopard 2A5-vaunustaan tuoreen päätöksen mukaan vain 42. Modernisoidut vaunut vastaisivat suunnilleen Suomen uusia vaunuja, eli Suomen panssarijoukkojen taisteluvoima loikkaa kaupan myötä Ruotsin ohi. Ruotsalaisen arvion mukaan sen modernisoimat 42 vaunua eivät riitä puolustamaan koko maata, kertoo NyTeknik.

Hollanti lopetti panssarivoimansa

Jane’s viikkolehden mukaan Suomella on taistelukäytössä nyt noin 100 Leopard 2 A4-vaunua ja harjoituskäytössä 30. Hollannin vaunut vapautuivat Suomeen maan hallituksen päätettyä huhtikuussa 2011 lopettaa koko taistelupanssarijoukkonsa, kertoo Jane’s.

Veli-Pekka Leskelä