

PS ARKISTO
Juuso vaatii sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden harjoittelumaksun poistamista
Ammattikorkeakoulut maksavat sosiaali- ja terveysalan opiskelijoidensa harjoittelusta Suomessa yli 8 miljoonaa euroa vuodessa. Muilla opintoaloilla tilanne on yleensä ottaen päinvastainen, eli työnantajat maksavat palkkaa opiskelijoille harjoittelun ajalta. Ammattikorkeakoulussa vain sosiaali- ja terveysalalla on tällainen käytäntö. Asia koetaan alan opiskelijoiden ja opettajien keskuudessa varsin epäoikeudenmukaisena.
– Ammattikorkeakoulut maksavat sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden harjoittelumaksun työnantajille omasta perusrahoituksestaan. Eli harjoittelumaksuihin käytettävä raha on pois opiskelijoiden saamasta opetuksesta. Tällä on merkitystä laadukkaan opetuksen toteuttamiselle, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso.
Harjoittelumaksut eriarvoistavat
Erilaiset korvauskäytännöt eri koulutusalojen välillä tulkitaan ammattiryhmien välisiksi arvostuskysymyksiksi ja ne voivat heijastua sosiaali- ja terveysalalla myös kokemuksina työelämän epätasa-arvosta. Harjoittelumaksut koetaan kaksinkertaisena sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulutukseen kohdistuvana epätasa-arvona: opiskelijat eivät saa muiden alojen tavoin harjoitteluajalta palkkaa, ja ammattikorkeakoulujen on kaikista muista aloista poiketen maksettava työnantajille korvausta harjoittelusta.
– Ammattikorkeakoulut ostavat harjoittelupaikkoja julkisen sektorin työnantajilta ja yksityisistä yrityksistä. Pääosin harjoittelu tapahtuu kunnallisen terveydenhuollon toimintayksiköissä. Työharjoittelun tavoitteena on, että opiskelija tekee tulevan ammattinsa mukaisia työtehtäviä. Siinä tilanteessa työpaikka luonnollisesti hyötyy harjoittelijoista tuottavana työvoimana ja resurssina. Harjoittelu tarjoaa työnantajille myös mahdollisuuden opiskelijoiden rekrytointiin ja edistää valmistuvien uusien työntekijöiden perehdytystä kyseisen työyksikön toimintaan. Harjoittelun maksukäytäntö ei ole yhdenvertainen, se on syrjivä yhtä sosiaali- ja terveysalan koulutusta kohtaan. Erityisesti opintojen loppuvaiheen harjoittelun osalta maksujen periminen ei ole lainkaan perusteltavissa, Juuso sanoo.
Maksukäytäntö poistettava
Sosiaali- ja terveysalan harjoittelupaikkoihin liittyvälle maksukäytännölle ei ole lakiin perustuvaa säädöspohjaa.
– Harjoittelupaikoista maksaminen on perinne vuosikymmenien takaa, jolloin useat oppilaitokset ovat olleet valtion oppilaitoksia. Maksukäytäntö perustuu ministeriöiden tekemiin keskinäisiin sopimuksiin ennen ammattikorkeakoululaitoksen syntyä.
– Tällä hetkellä pieni osa työnantajista on luopunut korvausten perimisestä, mutta suurin osa työnantajista edelleen perii harjoittelumaksut. Sosiaali- ja terveysministeriön tekemän selvityksen mukaan harjoittelusopimuksista 70 prosentin perusteella maksettiin edelleen korvauksia. Vaadin tämän maksukäytännön poistamista tänään tekemässäni toimenpidealoitteessa, Juuso kertoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää