Iltalehti uutisoi, että hallituksen eduskunnalle antama lakiesitys asiakkaan valinnanvapaudesta ei paljasta veronkiertoa ja että esityksestä puuttuvat olennaisimmat tili- ja verotiedot, joista voidaan laskea yrityksen maakohtainen veroaste.

Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala totesi myös, että veroraportointia koskeva pykälä on vesitetty ja hallituksen lakiesitys jää torsoksi (IL 13.5.).

Voittoa tehdään terveyden kustannuksella

Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen toteaa, että valinnanvapauslakia myydään päättäjille ja kansalaisille maailmaa syleilevin ilmauksin, joissa luvataan kaikkea hyvää.

– Loppupeleissä totuus voi kuitenkin olla toinen ja laki ei tarjoakaan sitä mitä lupasi. Asiakasmaksuihin laki kuitenkin tuo korotuksia, Juvonen arvioi.

– Osakeyhtiöiden tehtävänä on tuottaa voittoa, mutta menemme hyvin harmaalle alueelle, kun voittoa tehdään ihmisten terveydenhuollon kustannuksella.

Aggressiivinen verosuunnittelu estettävä

Juvonen muistuttaa, että julkinen terveydenhuolto on luotu varmistamaan kansalaisten palvelut ja sitä rakennetaan ja ylläpidetään julkisin verovaroin.

– Tuntuu hirvittävälle ajatella, että markkinatalous ja verosuunnittelu, jossa suomalaisten maksamat verorahat valuvat ulkomaille aggressiivisen verosuunnittelun mahdollistamin keinoin sallittaisiin Suomessa tämänkin valinnanvapauslain myötä.

– Tätä asiaa on turha sievistellä tai totuutta kiertää: niin kauan kuin aggressiivinen verosuunnittelu on ylipäätään lain mukaan mahdollista Suomessa, toiminta jatkuu. Valinnanvapauslain pykälä ei myöskään sitä estä. Miksi hallitus ei yksinkertaisesti tee selkeää esitystä aggressiivisen verosuunnittelun estämisestä lain voimin? Juvonen kysyy.

Vanhuksia syyllistetään kustannuksista

Juvosen mielestä vanha sanonta ”lypsävää lehmää ei pitäisi myydä” on unohtunut Suomesta, kun omistukset ja suomalaisten rahat siirtyvät ulkomaille.

– Tälläkin hetkellä jossakin päin sijoittajat pyörittelevät papereitaan ja laskelmoivat, miten tuotto maksimoidaan. Samaan aikaan meillä Suomessa pohditaan kolmen miljardin kustannussäästöjä ja hallitus muistuttaa meitä koko ajan siitä, kuinka ikäihmiset ovat valtavan kuluerän aiheuttajia nyt ja tulevaisuudessa.

– Vanhukset saavat kantaa henkistä taakkaa kustannuksista koko ajan. Tämä on myös moraalisesti erittäin väärin, Juvonen paheksuu.

Vastuutonta ja vaarallista toimintaa

Juvosen mielestä valinnanvapauslakia viedään eteenpäin eduskunnassa vauhdilla, joka on paitsi vastuutonta myös vaarallista.

– Toivottavasti kansanedustajat tietävät ja ymmärtävät kaiken sen, mitä tässä ollaan tekemässä ja päättämässä. Valinnanvapaudesta on tullut kuin paise, jonka puhkeaminen on vain ajan kysymys, mutta jota yritetään estää ja hidastaa kaikin keinoin. Täysin väärä hoitolinja, Juvonen toteaa.

Valinnanvapautta on perusteltu muun muassa sillä, että palveluihin pääsy nopeutuu.

– Ihmiset jonottavat ja odottavat hoitoon pääsyä, eikä valinnanvapauslaki sellaisenaan sitä tilannetta tule miksikään muuttamaan. Ainoa todellinen mittari ihmisen hoitoon pääsyssä on hoitotakuu. Niin kauan kun sen aikarajaa ei lyhennetä, ei hoitoon pääsy yhtään nopeudu.

– Olen kysynyt tätä jo aikaisemminkin kyselytunnilla ministeriltä, mutta kysyn uudelleen: aikooko hallitus lyhentää hoitotakuun aikarajoja, jolloin hoitoon pääsy todellakin nopeutuisi? Juvonen toistaa.

Peruspalvelut ensin kuntoon

Juvonen sanoo, ettei valinnanvapauslakia pidä viedä eteenpäin.

– Esitys on vastuuton. Paluu perusasioihin olisi nyt ehdottoman tärkeää. Perussote ja peruspalvelut kuntoon ensin, ei markkinataloutta horjuttamaan ihmisten sosiaali- ja terveyspalveluja, Juvonen vaatii.

SUOMEN UUTISET