Eduskunnan talousvaliokunnan perussuomalainen valiokuntavastaava Kaj Turunen on huolissaan Nokian Microsoftille myymän matkapuhelinliiketoiminnan palveluksessa olevien suomalaisten työpaikoista.

– Tämä kauppa voi olla Nokialle yrityksenä hyväkin ratkaisu, mutta pysyvätkö nykyiset toiminnot ja työpaikat Suomessa? Turunen kysyy.

Nokian väistyvä toimitusjohtaja Stephen Elop tuli Nokiaan Microsoftilta joulun alla 2010. Tuolloin heti arveltiin, että hän tuli hoitelemaan Nokian kauppaa Microsoftille.

– Siltä näyttää, että hän on pahimmillaan ollut Nokiassa hinnoittelemassa nyt Microsoftin ostamaa matkapuhelinliiketoimintaa, Turunen sanoo, kun Elop siirtyy Nokialta takaisin Microsoftin palvelukseen vetämään juuri tuota toimintaa.´

On valmistauduttava irtisanomisiin

Kaj Turunen sanoo, että mahdollisiin uusiin irtisanomisiin on valmistauduttava heti.

– Kaikki menetetyt työpaikat heiluttavat kansantaloutta. Jos satoja tai tuhansia ihmisiä menettää työpaikkansa, on yhteiskunnalla kova haaste luoda uusia työpaikkoja. Ja niiden saamiseksi on mietittävä keinoja heti; miten hyödyntää tämän alan ihmisten tietoja ja taitoja.

– Sen lisäksi, että varaudumme työllistämiseen, meidän on laitettava varoja myös tuotekehitykseen. Myös EU:n kautta tulevia varoja voidaan käyttää tilanteen korjaamiseen,  jos tulee joukkoirtisanomisia, Turunen painottaa.

Hallitus ampuu omaan nilkkaansa

Suomesta on kadonnut 100 000 teollista työpaikkaa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Turunen vetoaa hallitukseen, että tämä muuttaisi suhtautumistaan suomalaiseen teollisuuteen.

– Meidän pitää tehdä isänmaallista talouspolitiikkaa. Ei niin kuin hallitus tekee. Nytkin on tulossa voimalaitosvero, joka on omiaan heikentämään kansainvälistä kilpailukykyämme. Saman tekee tietysti rikkidirektiivi. Hallituksen on lopetettava suomalaisen teollisuuden aseman vaikeuttaminen. Hallituksen on ajateltava Suomen ja suomalaisten etua.

Turusen mielestä puhelinliiketoiminnon myyminen amerikkalaiselle yhtiölle ei ollut epäisänmaallista.

– Eivät yrityskaupat ole isänmaallisia tai epäisänmaallisia. Nokian omistuksestahan on yli 80 prosenttia ulkomaisilla sijoittajilla. Sopii toivoa, että Nokia käyttää saamansa 5,44 miljardia luodakseen Suomessa uusia innovaatioita ja samalla uusia työpaikkoja.

Samsung seuraavana?

Talousalan asiantuntijat ovat jo ehtineet spekuloida sillä, että loput Nokiasta myytäisiin toiselle puhelinjätille eli korealaiselle Samsungille. Jäljelle jääneessä Nokiassa on sellaisia osia, kuten esimerkiksi voittoa tuottava verkkoliiketoiminta, joita Samsungilla ei ole.

– Ei se nyt mahdoton ajatus ole, mutta aika spekulatiiviselta se tuntuu. En pidä tuota vaihtoehtoa realistisena, Turunen torppaa.

Sekä Nokian että Microsoftin johto lupasi, että yhtiön nykyiset täällä olevat toiminnot pysyvät Suomessa. Ehkä tämä hieman lohduttaa niitä 4 700 suomalaista, joiden palkanmaksajaksi tulee Nokian sijasta Microsoft.

SEPPO HUHTA