

LEHTIKUVA
Kaj Turunen: Pysyvätkö Nokian työpaikat Suomessa?
Eduskunnan talousvaliokunnan perussuomalainen valiokuntavastaava Kaj Turunen on huolissaan Nokian Microsoftille myymän matkapuhelinliiketoiminnan palveluksessa olevien suomalaisten työpaikoista.
– Tämä kauppa voi olla Nokialle yrityksenä hyväkin ratkaisu, mutta pysyvätkö nykyiset toiminnot ja työpaikat Suomessa? Turunen kysyy.
Nokian väistyvä toimitusjohtaja Stephen Elop tuli Nokiaan Microsoftilta joulun alla 2010. Tuolloin heti arveltiin, että hän tuli hoitelemaan Nokian kauppaa Microsoftille.
– Siltä näyttää, että hän on pahimmillaan ollut Nokiassa hinnoittelemassa nyt Microsoftin ostamaa matkapuhelinliiketoimintaa, Turunen sanoo, kun Elop siirtyy Nokialta takaisin Microsoftin palvelukseen vetämään juuri tuota toimintaa.´
On valmistauduttava irtisanomisiin
Kaj Turunen sanoo, että mahdollisiin uusiin irtisanomisiin on valmistauduttava heti.
– Kaikki menetetyt työpaikat heiluttavat kansantaloutta. Jos satoja tai tuhansia ihmisiä menettää työpaikkansa, on yhteiskunnalla kova haaste luoda uusia työpaikkoja. Ja niiden saamiseksi on mietittävä keinoja heti; miten hyödyntää tämän alan ihmisten tietoja ja taitoja.
– Sen lisäksi, että varaudumme työllistämiseen, meidän on laitettava varoja myös tuotekehitykseen. Myös EU:n kautta tulevia varoja voidaan käyttää tilanteen korjaamiseen, jos tulee joukkoirtisanomisia, Turunen painottaa.
Hallitus ampuu omaan nilkkaansa
Suomesta on kadonnut 100 000 teollista työpaikkaa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Turunen vetoaa hallitukseen, että tämä muuttaisi suhtautumistaan suomalaiseen teollisuuteen.
– Meidän pitää tehdä isänmaallista talouspolitiikkaa. Ei niin kuin hallitus tekee. Nytkin on tulossa voimalaitosvero, joka on omiaan heikentämään kansainvälistä kilpailukykyämme. Saman tekee tietysti rikkidirektiivi. Hallituksen on lopetettava suomalaisen teollisuuden aseman vaikeuttaminen. Hallituksen on ajateltava Suomen ja suomalaisten etua.
Turusen mielestä puhelinliiketoiminnon myyminen amerikkalaiselle yhtiölle ei ollut epäisänmaallista.
– Eivät yrityskaupat ole isänmaallisia tai epäisänmaallisia. Nokian omistuksestahan on yli 80 prosenttia ulkomaisilla sijoittajilla. Sopii toivoa, että Nokia käyttää saamansa 5,44 miljardia luodakseen Suomessa uusia innovaatioita ja samalla uusia työpaikkoja.
Samsung seuraavana?
Talousalan asiantuntijat ovat jo ehtineet spekuloida sillä, että loput Nokiasta myytäisiin toiselle puhelinjätille eli korealaiselle Samsungille. Jäljelle jääneessä Nokiassa on sellaisia osia, kuten esimerkiksi voittoa tuottava verkkoliiketoiminta, joita Samsungilla ei ole.
– Ei se nyt mahdoton ajatus ole, mutta aika spekulatiiviselta se tuntuu. En pidä tuota vaihtoehtoa realistisena, Turunen torppaa.
Sekä Nokian että Microsoftin johto lupasi, että yhtiön nykyiset täällä olevat toiminnot pysyvät Suomessa. Ehkä tämä hieman lohduttaa niitä 4 700 suomalaista, joiden palkanmaksajaksi tulee Nokian sijasta Microsoft.
SEPPO HUHTA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.