Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) antoi hallituksen budjettiesitykselle korkean arvosanan eduskunnan salikeskustelussa keskiviikkona.

– Tämä on minun poliittisen historiani aikana tehdyistä budjeteista paras budjetti. Tässä hallitus on ollut tienhaarassa: joko jatketaan edellisien hallituksien leikkauslinjalla tai panostetaan nyt kasvuun. Tämä hallitus panostaa kasvuun, ja tämä on minun mielestäni erityisen tärkeä linjanveto, Turunen kehaisi.

– Hallitus on tehnyt tässä budjetissa monta erityistä hyvää asiaa: budjetti nimenomaan luo kasvun edellytyksiä ja työpaikkoja niin, että saavutetaan kunnianhimoinen työllisyysasteen tavoite, 72 prosenttia. Lisäksi tehdään toimia viennin edistämiseksi japienyrittäjyyteen. Ja sitten minun mielestäni on oikein hyvä juttu tämä veronalennus, kuitenkin noin miljardin verran. Työtulovähennys, 240 miljoonaa euroa, kohdistetaan pieni- ja keskituloisiin, Turunen luetteli.

Vasemmisto huudahti väliin, että suurituloiset saavat eniten..

– Samoiten hallitus kompensoi tämän kikyn mukana tulevan veronalennuksen myös pienille ja keskituloisille, ihan pienimmille tuloille 30 miljoonaa, Turunen vastasi.

Alv:tä ei korotettu, se sortaisi köyhiä

Turunen antoi hallitukselle tunnustusta myös siitä, että se ei korottanut arvonlisäveroa, kuten viime hallitus teki.

– Kun täällä vihreät ja vasemmistoliitto yrittävät profiloitua pienituloisten ja köyhän kansan ystävinä, niin he olivat itse viime vaalikaudella nostamassa arvonlisäveroa, mikä on tehokkain tapa nimenomaan kurittaa pienituloisia. Sitä ei ole tässä budjetissa, Turunen painotti.

– Ja tässä on ollut monta kertaa jo äänessä edustaja Touko Aalto (vihr.). Aalto omassa blogissaan on itse esittänyt yhtenäistä arvonlisäverokantaa Suomeen, ja tämähän tarkoittaa käytännössä sitä, että nimenomaan ruuan ja lääkkeitten arvonlisävero nousisi merkittävästi. Tämä olisi todellinen kämmenenlyönti köyhän kansan poskelle, Turunen syytti.

Työelämää uudistetaan kikyn rinnalla, yhdessä neuvotellen

Kansanedustaja Toimi Kankaanniemi (ps.) ihmetteli opposition, etenkin SDP:n epäselvää kantaa kiky-sopimukseen.

– Mitä te haluatte? Olisitteko te halunneet vasemmistoliiton tapaan, että nyt olisi työmarkkinoilla täysi kaaos vuodenvaihteessa ja lakkoaallot ja muut? Se olisi ollut todennäköinen vaihtoehto tälle, ellei olisi syntynyt tätä sopimusta, Kankaanniemi kysyi.

Hän muisteli vihreiden Aallon moittineen, että kiky-sopimus betonoi työelämän uudistukset vuosiksi eteenpäin. Hän kysyi pääministeri Juha Sipilältä (kesk.), onko näin vai voidaanko asioita uudistaa.

– Kyllä uudistuksia tehdään koko ajan. Niitä tehdään yhdessä neuvotellen. Ne eivät ole sidottuja. Kiky-sopimus tulee voimaan ensi vuoden alusta, ja sitten 2018 taas on sitten uudet, tai ensi syksynä on uudet työehtosopimusneuvottelut, Sipilä vastasi.

Kuntatalous vahvistuu

Kankaanniemi kehui hallitusta myös siitä, että kuntatalous vahvistuu 40 miljoonan euron edestä. Luku on Kuntaliiton laskema.

– Viime vaalikaudellahan kunnat velkaantuivat noin 7 miljardia euroa eli siirrettiin valtiolta velkataakkaa kunnille, joissa tasaverolla sitten niitä hoidetaan. Samalla se johti siihen, että kuntien henkilöstö oli kovilla, yt-neuvotteluja käytiin, veroprosentit nousivat ja palvelut heikkenivät. Nyt ei valtion toimenpiteitten takia näin enää tapahdu, ja siitä suuri kiitos hallitukselle. Esimerkiksi eläkeratkaisu merkitsee sitä, että eläkemaksut alenevat ensi vuonna ja helpottavat kuntien taloutta. Tältä osinkin tilanne menee parempaan suuntaan, Kankaanniemi kehui.

Hyperloop Turkuun?

Liikennerahat puhututtivat myös. Liikennevaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (ps.) pohdiskeli Turun ja Helsingin välisen nopean radan suunnittelua. Olisiko tunnin rata hyvä asia vai olisiko vanhan tekniikan varaan rakennettu ratkaisu vanhanaikainen? Hän väläytti myös uudempien tekniikoiden hyödyntämistä.

– Voidaanko suunnitella hyperloop-tyhjiösukkulatekniikalla kunnon yhteyttä, mikä sitten voi viedä maailmalle, Jalonen kysyi.

– Turun tunnin radan rinnalla katsotaan, mitä hyperloop oikeasti tarkoittaa ja miten uutta teknologiaa voidaan soveltaa. Olemme tässä lähtökohtaisesti uudelle teknologialle avoimia, liikenneministeri Anne Berner (kesk.) vastasi.

Veli-Pekka Leskelä