Tamperelaisen koulun oppilastyönä tekemästä Suomeen vai kuoleen -kuvateoksesta saa vaikutelman, jonka mukaan kansanedustaja Laura Huhtasaarella sekä perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aholla olisi jotain tekemistä ihmisten kuoleman kanssa.

Kansanedustaja Laura Huhtasaaren some-tililleen julkaiseman kuvan yhteydessä Huhtasaari tuo esille, kuinka joidenkin koulujen opettajat kannustavat oppilaita vihaan demokraattisesti valittuja poliitikkoja kohtaan. Tamperelaisen koulun oppilaiden tekemässä Suomeen vai kuoleen -kuvateoksessa Huhtasaari sekä Halla-aho on esitetty ”kuoleen”-tekstin alla.

Perusopetuksen yhteydessä tarjottava poliittinen propaganda on viime vuosina noussut esille kansalaiskeskustelussa. Oppilaille on kouluissa jopa jaettu kirjoja, joissa väitetään, kuinka meidän jokaisen tulisi olla feministejä. Opetushallitus on taas aiemmin julkaissut tasa-arvo-oppaan, jossa muun muassa väitetään, että sukupuolia olisi enemmän kuin kaksi.

Vasemmistoräppäri ylistää kuvaa

Peruskoulussa tapahtuvan opetuksen valtakunnallisena ohjesääntönä toimii opetushallituksen julkaisema opetussuunnitelman perusteet (OPS). OPS on tarkoitettu kansalliseksi opetuksen kehysohjeeksi, jonka pohjalta paikallinen opetussuunnitelma laaditaan.

Opetussuunnitelman perusteissa on yleensä korostettu, että perusopetuksen arvopohja on poliittisesti sitoutumatonta ja uskonnollisesti tunnuksetonta. Tämä periaate on luettavissa sekä vuosien 2004 että 2014 OPS-sisällöistä.

Suomeen vai kuoleen -juliste on tehty oppilastyönä osana Taidekaari-ohjelmaa, jossa oppilaita on kannustettu ottamaan kantaa. Kuva tekijöiden etunimineen on julkaistu jo alkuvuodesta Taidekaaren Instagram-tilillä. Kuvaa somessa ylisti esimerkiksi vasemmistoräppäri Paleface. Koulu puolestaan kommentoi posteria ”tosi hienoksi”.

Rehtori: Pyrimme sitoutumattomuuteen

Tamperelaiskoulun rehtori sanoi aiemmin tänään Ylen haastattelussa, että Huhtasaaren nyt julisteesta julkaisema kuva olisi irrotettu asiayhteydestään. Rehtori myös paheksui oppilaiden nimien julkaisemista ilman lupaa.

Tosiasiassa julisteessa lukee kuitenkin vain etunimiä, joita ei voi yksilöidä keneenkään. Kuva samasta julisteesta oli myös siis jo aiemmin julkaistu verkossa nimineen kaikkineen Taidekaari-projektin Instagram-tilillä. Kuvan yhteydessä kuitenkin lukee koulun nimi.

Suomen Uutiset tavoitti tamperelaiskoulun rehtorin, jolta kysyimme onko oppilastyönä tehdyn poliittisen julisteen esilläpito ja julisteen kuvan julkaiseminen verkossa yhdenmukaista voimassaolevan OPS:n kanssa, jonka mukaan perusopetuksen tulee olla poliittisesti sitoutumatonta.

– En ota tähän kantaa. Kuva julisteesta on julkaistu Taidekaaren Instagram-sivulla. Pyrimme siihen, että toimintamme olisi poliittisesti sitoutumatonta, rehtori sanoo.

Koulu ei kanna vastuuta

Rehtorin mukaan Suomeen vai kuoleen -julisteen laatimisessa tarkoitus oli harjoitella yhteiskunnallista vaikuttamista.

– Oppilaat ovat itse valinneet aiheet, joista julisteet on tehty, rehtori sanoo.

Julisteen kuvitus on kuitenkin omiaan antamaan vaikutelman, jonka mukaan Huhtasaarella ja Halla-aholla olisi jotain tekemistä ihmisten kuoleman kanssa. Kuvan esilläpito sekä julkaiseminen Taidekaari-projektin some-tilillä puhuu sen puolesta, että tamperelaiskoulun toiminta ei ole ollut poliittisesti sitoutumatonta.

Huhtasaari itse on tänään korostanut nimenomaan koulun vastuuta muun muassa sen suhteen, minkälaisia oppilastöitä on julkisesti esillä koulun tiloissa tai sosiaalisessa mediassa.

SUOMEN UUTISET