

KUVAKAAPPAUS/TWITTER
Kannustiko tamperelaiskoulu oppilaitaan vihan lietsontaan? – perusopetuksen on oltava poliittisesti sitoutumatonta
Tamperelaisen koulun oppilastyönä tekemästä Suomeen vai kuoleen -kuvateoksesta saa vaikutelman, jonka mukaan kansanedustaja Laura Huhtasaarella sekä perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aholla olisi jotain tekemistä ihmisten kuoleman kanssa.
Kansanedustaja Laura Huhtasaaren some-tililleen julkaiseman kuvan yhteydessä Huhtasaari tuo esille, kuinka joidenkin koulujen opettajat kannustavat oppilaita vihaan demokraattisesti valittuja poliitikkoja kohtaan. Tamperelaisen koulun oppilaiden tekemässä Suomeen vai kuoleen -kuvateoksessa Huhtasaari sekä Halla-aho on esitetty ”kuoleen”-tekstin alla.
Perusopetuksen yhteydessä tarjottava poliittinen propaganda on viime vuosina noussut esille kansalaiskeskustelussa. Oppilaille on kouluissa jopa jaettu kirjoja, joissa väitetään, kuinka meidän jokaisen tulisi olla feministejä. Opetushallitus on taas aiemmin julkaissut tasa-arvo-oppaan, jossa muun muassa väitetään, että sukupuolia olisi enemmän kuin kaksi.
Vasemmistoräppäri ylistää kuvaa
Peruskoulussa tapahtuvan opetuksen valtakunnallisena ohjesääntönä toimii opetushallituksen julkaisema opetussuunnitelman perusteet (OPS). OPS on tarkoitettu kansalliseksi opetuksen kehysohjeeksi, jonka pohjalta paikallinen opetussuunnitelma laaditaan.
Opetussuunnitelman perusteissa on yleensä korostettu, että perusopetuksen arvopohja on poliittisesti sitoutumatonta ja uskonnollisesti tunnuksetonta. Tämä periaate on luettavissa sekä vuosien 2004 että 2014 OPS-sisällöistä.
Suomeen vai kuoleen -juliste on tehty oppilastyönä osana Taidekaari-ohjelmaa, jossa oppilaita on kannustettu ottamaan kantaa. Kuva tekijöiden etunimineen on julkaistu jo alkuvuodesta Taidekaaren Instagram-tilillä. Kuvaa somessa ylisti esimerkiksi vasemmistoräppäri Paleface. Koulu puolestaan kommentoi posteria ”tosi hienoksi”.
Rehtori: Pyrimme sitoutumattomuuteen
Tamperelaiskoulun rehtori sanoi aiemmin tänään Ylen haastattelussa, että Huhtasaaren nyt julisteesta julkaisema kuva olisi irrotettu asiayhteydestään. Rehtori myös paheksui oppilaiden nimien julkaisemista ilman lupaa.
Tosiasiassa julisteessa lukee kuitenkin vain etunimiä, joita ei voi yksilöidä keneenkään. Kuva samasta julisteesta oli myös siis jo aiemmin julkaistu verkossa nimineen kaikkineen Taidekaari-projektin Instagram-tilillä. Kuvan yhteydessä kuitenkin lukee koulun nimi.
Suomen Uutiset tavoitti tamperelaiskoulun rehtorin, jolta kysyimme onko oppilastyönä tehdyn poliittisen julisteen esilläpito ja julisteen kuvan julkaiseminen verkossa yhdenmukaista voimassaolevan OPS:n kanssa, jonka mukaan perusopetuksen tulee olla poliittisesti sitoutumatonta.
– En ota tähän kantaa. Kuva julisteesta on julkaistu Taidekaaren Instagram-sivulla. Pyrimme siihen, että toimintamme olisi poliittisesti sitoutumatonta, rehtori sanoo.
Koulu ei kanna vastuuta
Rehtorin mukaan Suomeen vai kuoleen -julisteen laatimisessa tarkoitus oli harjoitella yhteiskunnallista vaikuttamista.
– Oppilaat ovat itse valinneet aiheet, joista julisteet on tehty, rehtori sanoo.
Julisteen kuvitus on kuitenkin omiaan antamaan vaikutelman, jonka mukaan Huhtasaarella ja Halla-aholla olisi jotain tekemistä ihmisten kuoleman kanssa. Kuvan esilläpito sekä julkaiseminen Taidekaari-projektin some-tilillä puhuu sen puolesta, että tamperelaiskoulun toiminta ei ole ollut poliittisesti sitoutumatonta.
Huhtasaari itse on tänään korostanut nimenomaan koulun vastuuta muun muassa sen suhteen, minkälaisia oppilastöitä on julkisesti esillä koulun tiloissa tai sosiaalisessa mediassa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset esittelivät koulutuspoliittisen ohjelmansa: Kännykät pois tunneilta, opetusryhmiä pienemmiksi, oppilaille koulurauha

Raatikainen: Opetusministeriön tehtävä ei ole levittää verovaroin poliittista propagandaa koululaisille

Tamperelainen koulu julkaisi ”Suomeen vai kuoleen”-kuvan itse jo helmikuussa, oppilaille syötetään Palefacea

Huhtasaari Sannikan revolverihaastattelussa: ”MIKSI LIETSOIT VIHAA lapsia ja koulua kohtaan” – mitä mieltä sinä olet?

Immonen: Politikointi kouluissa ja päiväkodeissa lopettava – ”Opettajat pelottelevat lapsia ja nuoria järjestelmällisesti ilmastokatastrofilla”
Viikon suosituimmat

Jussi Halla-aho: Jos ihminen muuttaa savimajasta tänne kerrostaloon länsimaisen elintason piiriin ilman että tarvitsee panna tikkua ristiin, niin kyllä se on aika ruhtinaallinen vaihtoehto
Ruotsi on yhteiskunnallinen laboratiorio, joka kertoo millaista Suomessa on parinkymmenen vuoden kuluttua. Kannustimet kotoutumiseen puuttuvat, kun valtio toteuttaa kotoutumisen tulijan puolesta. Jussi Halla-aho kehottaa kaikkia pohtimaan asioita maahanmuuttajan näkökulmasta. Suomi on kaukomailla todellisessa puutteessa elävän näkökulmasta uskomaton onnela.

Teemu Keskisarjan kolumni: Käykää valtamedian kimppuun aktivismin asein

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Suomen puolustusministeriön sisäänkäynnin sotkenut Palestine Action -järjestö kielletään Britanniassa terroristijärjestönä – aktivistit tekivät perjantaina vakavan rikoksen sotilasalueella
Sama kansainvälinen aktivistiryhmä Palestine Action, joka sotki Suomen puolustusministeriön pääsisäänkäynnin Helsingissä vaaleanpunaisella maalilla kesäkuun alussa, listattiin terroristijärjestöksi Iso-Britanniassa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.