

Kansalaisten kielialoite pääsi vihdoin eduskuntaan
Torstaina koitti historiallinen päivä, kun kansalaisaloite pakkoruotsin poistamiseksi jätettiin eduskunnan käsiteltäväksi. Vapaa kielivalinta ry:n organisoima nimikampanja keräsi lopulta 62 000 allekirjoitusta, joista peräti 32 000 kerättiin perinteisellä jalkatyöllä pitkin laajaa Suomea.
Viime syksynä tuli jo 50 000 nimeä täyteen ja mitä päätettiin? ”Keräämme lisää”, keräysaktiivi Heikki Valtavaara kertoi ja 12 000 ääntä saatiin vielä kasaan 64 aktiivin voimin.
– Se kertoo, kuinka suuri tarve ihmisillä oli allekirjoittaa tämä aloite, perussuomalaisten euroedustaja ja Suomalaisuuden liiton puheenjohtaja Sampo Terho toteaa.
Kieltenopettaja huomasi
kansan vimman
Riitta Järvi, eläkkeellä oleva ruotsin ja englanninkielen opettaja Helsingistä keräsi nimikirjoituksia Itä-Suomesta ja havaitsi, kuinka syvästi aihe kosketti tavallista kansaa.
– Tiesin kyllä kielenopettajana pakkoruotsin järjettömyyden, mutta kuitenkin yllätyin, kuinka suuren aggression kielikysymys herätti Itä-Suomessa. Eräskin allekirjoittaja, joka oli kylläkin Espoosta, kertoi töiden menevän Itä-Suomessa venäläisille ja virolaisille. Venäjä on siis tärkeämpi. Hän ymmärsi sen ja oli siinä isänmaallinen. Eräs ystäväni helsinkiläisessä lukiossa aikoi lopettaa ruotsin opettamisen vaikka kesken lauseen, kun hän jää eläkkeelle. Hän niin inhoaa pakolla opettamista, Järvi kertoo.
Kolmeen kertaan
pyydetty poikkeusta
Tohmajärveläinen rehtori Alpo Juntunen kertoo Tohmajärven kunnan pyytäneen kolmeen kertaan lupaa venäjänkielen opettamiseen ruotsinkielen sijasta, mutta turhaan, vaikka ruotsinkieli heikentää maailmankielten osaamista. Sen sijaan valtio pyrkii helpottamaan ruotsinkielen aiheuttamaa shokkia antamalla ensimmäiset ruotsintunnit jo kuudennella luokalla vuodesta 2016 alkaen.
– Kunnille se tarkoittaa, että ruotsinkielen tuntiopettaja kiertää yhden tunnin vuoksi kaikissa kyläkouluissa ja saa siitä täydet kilometrikorvaukset, jotka maksavat kunnalle yhtä paljon kuin opettajan palkka, Juntunen kertoo.
Lehmänkauppa vastoin
sivistysvaliokunnan kantaa
Sampo Terho muistuttaa pakkoruotsin tulleen käytäntöön peruskoulu-uudistuksen yhteydessä vuonna 1968 sivistysvaliokunnan kannan vastaisesti, jotta RKP olisi saatu hallitukseen.
– Vapaaehtoisuudesta hyötyisivät opiskelijat, minkä vuoksi Lukiolaisten liitto kannattaa ruotsin vapaaehtoisuutta. Elinkeinoelämä saisi muutoksen myötä monipuolisemmin kieliä osaavia työntekijöitä, minkä vuoksi Elinkeinoelämän Keskusliitto kannattaa vapaaehtoisuutta. Ruotsinkieli hyötyisi, kun kieltä opiskeltaisiin mielellään. Ja ruotsinkielen imago nousisi, Terho listasi.
– Kunnioitammeko kansan tahtoa vai politiikan vanhoja lehmänkauppoja, yleistä etua vai ryhmäetua, yhteiskunnan etua ja aitoa kansainvälisyyttä vai sitoutumista kahteen pohjoismaiseen kieleen? Kunnioitammeko tulevaisuutta vai menneisyyttä, järkisyitä vai tekosyitä, Terho kysyi.
Hän muistutti kansanedustajista noin puolen kannattaneen kielenopetuksen vapaaehtoisuutta.
– Nyt mitataan kansanedustajien selkärangan kestävyys, Terho linjasi.
Kokoomus ei syttynyt
vapaaehtoisuuteen
Kokoomusnuorten Henri Heikkinen toivoi kieliasian nousevan paremmin huomioon, kun se etenee eduskunnan päätöksentekoon. Kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski sanoi ryhmittymänsä edistäneen kielivalintojen vapautta mm. puoluekokousaloitteellaan, joka ei kuitenkaan ottanut emopuolueessa tulta.
– Siksi allekirjoitimme kansalaisaloitteen viime vuonna. Toivomme, että vapaaehtoisuus lisäisi ihmisten valinnanvapautta kehittää omaa kielitaitoaan haluamallaan tavalla, hän totesi.
Äidin saatava päättää
Allekirjoituksia kerännyt ylöjärveläinen Anne Soinila sanoi kahden lapsen äitinä, että vanhempien tulee voida päättää lastensa kielivalinnoista. Piraattipuolueen aktiivi Maria Morri sanoi vapaaehtoisuuden tuovan iloa ja vapaaehtoisuutta kielten opiskeluun. Moni haluaa opiskella kieltä, jonka haluaa valita itse. Eri kieltä tarvitsee, jos tähtää opiskelemaan Keski-Eurooppaan tai Kiinaan kuin Skandinaviaan.
Kyse myös yhteis-
kuntarauhasta
Perussuomalaisten nuorten entinen puheenjohtaja Jarmo Keto varoiti, että kyse voi olla myös yhteiskuntarauhasta: kansalaisia ärsyttävä kysymys voi purkautua nahinoina, kuten on voinut jossakin jo käydäkin.
– Ei ole järkeä kouluttaa ruotsinkielisiin palveluihin 90 prosenttia huonosti motivoituneita, mieluummin vaikka 40 prosenttia hyvin motivoituneita ruotsin osaajia, Keto ehdotti.
Onko esityksellä mahdollisuus mennä läpi, Hufvudstadsbladetin toimittaja kysyi. Professori ja YTT Ilmari Rostila Vapaa kielivalinta ry:stä vastasi, että jos puolet eduskunnasta äänestää pakkoruotsia vastaan, voidaan sanoa, että tämä eduskunta ei enää kannata pakkoruotsia. Samalla pitää katsoa, säätävätkö puolueet aiheen omantunnonkysymykseksi, mikä mahdollistaisi tällaisen tuloksen, Rostila aprikoi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää