

Kansalaisten kielialoite pääsi vihdoin eduskuntaan
Torstaina koitti historiallinen päivä, kun kansalaisaloite pakkoruotsin poistamiseksi jätettiin eduskunnan käsiteltäväksi. Vapaa kielivalinta ry:n organisoima nimikampanja keräsi lopulta 62 000 allekirjoitusta, joista peräti 32 000 kerättiin perinteisellä jalkatyöllä pitkin laajaa Suomea.
Viime syksynä tuli jo 50 000 nimeä täyteen ja mitä päätettiin? “Keräämme lisää”, keräysaktiivi Heikki Valtavaara kertoi ja 12 000 ääntä saatiin vielä kasaan 64 aktiivin voimin.
– Se kertoo, kuinka suuri tarve ihmisillä oli allekirjoittaa tämä aloite, perussuomalaisten euroedustaja ja Suomalaisuuden liiton puheenjohtaja Sampo Terho toteaa.
Kieltenopettaja huomasi
kansan vimman
Riitta Järvi, eläkkeellä oleva ruotsin ja englanninkielen opettaja Helsingistä keräsi nimikirjoituksia Itä-Suomesta ja havaitsi, kuinka syvästi aihe kosketti tavallista kansaa.
– Tiesin kyllä kielenopettajana pakkoruotsin järjettömyyden, mutta kuitenkin yllätyin, kuinka suuren aggression kielikysymys herätti Itä-Suomessa. Eräskin allekirjoittaja, joka oli kylläkin Espoosta, kertoi töiden menevän Itä-Suomessa venäläisille ja virolaisille. Venäjä on siis tärkeämpi. Hän ymmärsi sen ja oli siinä isänmaallinen. Eräs ystäväni helsinkiläisessä lukiossa aikoi lopettaa ruotsin opettamisen vaikka kesken lauseen, kun hän jää eläkkeelle. Hän niin inhoaa pakolla opettamista, Järvi kertoo.
Kolmeen kertaan
pyydetty poikkeusta
Tohmajärveläinen rehtori Alpo Juntunen kertoo Tohmajärven kunnan pyytäneen kolmeen kertaan lupaa venäjänkielen opettamiseen ruotsinkielen sijasta, mutta turhaan, vaikka ruotsinkieli heikentää maailmankielten osaamista. Sen sijaan valtio pyrkii helpottamaan ruotsinkielen aiheuttamaa shokkia antamalla ensimmäiset ruotsintunnit jo kuudennella luokalla vuodesta 2016 alkaen.
– Kunnille se tarkoittaa, että ruotsinkielen tuntiopettaja kiertää yhden tunnin vuoksi kaikissa kyläkouluissa ja saa siitä täydet kilometrikorvaukset, jotka maksavat kunnalle yhtä paljon kuin opettajan palkka, Juntunen kertoo.
Lehmänkauppa vastoin
sivistysvaliokunnan kantaa
Sampo Terho muistuttaa pakkoruotsin tulleen käytäntöön peruskoulu-uudistuksen yhteydessä vuonna 1968 sivistysvaliokunnan kannan vastaisesti, jotta RKP olisi saatu hallitukseen.
– Vapaaehtoisuudesta hyötyisivät opiskelijat, minkä vuoksi Lukiolaisten liitto kannattaa ruotsin vapaaehtoisuutta. Elinkeinoelämä saisi muutoksen myötä monipuolisemmin kieliä osaavia työntekijöitä, minkä vuoksi Elinkeinoelämän Keskusliitto kannattaa vapaaehtoisuutta. Ruotsinkieli hyötyisi, kun kieltä opiskeltaisiin mielellään. Ja ruotsinkielen imago nousisi, Terho listasi.
– Kunnioitammeko kansan tahtoa vai politiikan vanhoja lehmänkauppoja, yleistä etua vai ryhmäetua, yhteiskunnan etua ja aitoa kansainvälisyyttä vai sitoutumista kahteen pohjoismaiseen kieleen? Kunnioitammeko tulevaisuutta vai menneisyyttä, järkisyitä vai tekosyitä, Terho kysyi.
Hän muistutti kansanedustajista noin puolen kannattaneen kielenopetuksen vapaaehtoisuutta.
– Nyt mitataan kansanedustajien selkärangan kestävyys, Terho linjasi.
Kokoomus ei syttynyt
vapaaehtoisuuteen
Kokoomusnuorten Henri Heikkinen toivoi kieliasian nousevan paremmin huomioon, kun se etenee eduskunnan päätöksentekoon. Kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski sanoi ryhmittymänsä edistäneen kielivalintojen vapautta mm. puoluekokousaloitteellaan, joka ei kuitenkaan ottanut emopuolueessa tulta.
– Siksi allekirjoitimme kansalaisaloitteen viime vuonna. Toivomme, että vapaaehtoisuus lisäisi ihmisten valinnanvapautta kehittää omaa kielitaitoaan haluamallaan tavalla, hän totesi.
Äidin saatava päättää
Allekirjoituksia kerännyt ylöjärveläinen Anne Soinila sanoi kahden lapsen äitinä, että vanhempien tulee voida päättää lastensa kielivalinnoista. Piraattipuolueen aktiivi Maria Morri sanoi vapaaehtoisuuden tuovan iloa ja vapaaehtoisuutta kielten opiskeluun. Moni haluaa opiskella kieltä, jonka haluaa valita itse. Eri kieltä tarvitsee, jos tähtää opiskelemaan Keski-Eurooppaan tai Kiinaan kuin Skandinaviaan.
Kyse myös yhteis-
kuntarauhasta
Perussuomalaisten nuorten entinen puheenjohtaja Jarmo Keto varoiti, että kyse voi olla myös yhteiskuntarauhasta: kansalaisia ärsyttävä kysymys voi purkautua nahinoina, kuten on voinut jossakin jo käydäkin.
– Ei ole järkeä kouluttaa ruotsinkielisiin palveluihin 90 prosenttia huonosti motivoituneita, mieluummin vaikka 40 prosenttia hyvin motivoituneita ruotsin osaajia, Keto ehdotti.
Onko esityksellä mahdollisuus mennä läpi, Hufvudstadsbladetin toimittaja kysyi. Professori ja YTT Ilmari Rostila Vapaa kielivalinta ry:stä vastasi, että jos puolet eduskunnasta äänestää pakkoruotsia vastaan, voidaan sanoa, että tämä eduskunta ei enää kannata pakkoruotsia. Samalla pitää katsoa, säätävätkö puolueet aiheen omantunnonkysymykseksi, mikä mahdollistaisi tällaisen tuloksen, Rostila aprikoi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Jari ”Suomessa ei ole katujengejä” Taponen erosi poliisin palveluksesta – perusti konsulttifirman
Sosiaalisessa mediassa kuuluisaksi tullut ylikomisario Jari Taponen on eronnut poliisin palveluksesta. Hän on perustanut oman konsulttiyrityksen, joka tarjoaa palveluksiaan muun muassa kaupungeille ja medialle. Erosta ilmoittaessaan Taponen syytti Helsingin poliisin johtoa politisoitumisesta ja poliisien vaientamisesta. Myös Taposta itseään on syytetty poliisityön politisoimisesta ja toisinajattelijoiden vainoamisesta. Tässä jutussa on yhteenveto ylikomisario Taposen värikkäästä urasta poliisina.

Maahanmuuttoministeri piipahti ongelmalähiössä – pukeutui luodinkestäviin liiveihin
Ruotsin maahanmuuttoministeri lähti niin sanotusti kentälle ja suunnisti ongelmalähiöön. Matka sujui ongelmitta poliisin kyydissä ja samalla hallituksen edustaja sai ensiarvoisen tärkeätä palautetta uuden lainsäädännön vaikutuksista virkavallan arkityöhön. Ministeri julkaisi somessa postauksen reissustaan - ja taas kerran maton alle lakaistu todellisuus pamahti kaikkien silmille.

Antikainen: Kaasuputkimies Heinäluoman irvailu sai nolon lopun – venäläissotilaita ryömi kaasuputkissa Ukrainassa
Tiedotusvälineissä on uutisoitu tänään, että Venäjän joukot olisivat yllättäneet ukrainalaiset kaasuputken kautta Kurskin alueella viime viikonloppuna. Venäläisjoukkojen arvellaan ryömineen kaasuputken läpi kaksi päivää ja odottaneen sen sisällä vielä neljä päivää ennen nousemistaan esiin.

Hallitus aikoo lakkauttaa suojeluaseman lähtömaassaan lomailevilta – Vigelius: “Jos lomailee Irakissa, ei tarvitse suojelua Suomessa”
Hallitus antoi tänään eduskunnalle esityksen, jossa kiristetään ulkomaalaislakia turvapaikanhakijoiden ja suojelua saaneiden osalta. Jatkossa muun muassa lähtömaassa lomailu johtaisi lähtökohtaisesti ulkomaalaisen suojeluaseman lakkauttamiseen.

Suden suojelustatus alenee täysin rauhoitetusta suojelluksi lajiksi – helpottaa kannanhoidollista metsästystä
Euroopan villieläinten suojelusta vastaava komitea hyväksyi viime vuoden joulukuussa ehdotuksen suden suojelustatuksen alentamisesta täysin rauhoitetusta suojelluksi lajiksi. Susien kannanhoidollista metsästystä helpottava asetus astuu voimaan huomenna.

Ruotsalainen ICA-ketju juhlistaa kansanmurhaa “joelta merelle” -taateleilla – Israelin valtio pyyhitty pois kartalta ja korvattu Palestiinalla
ICA-kauppaketjun taatelilaatikoissa lukee "Free Palestine". Pakkaus on kuvitettu palestiinalaislipuilla ja Kalliomoskeijan kuvalla, jonka vieressä olevan kartan tarkoitus on kuvata "joelta merelle" ulottuvaa Palestiinaa, josta Israel on pyyhitty pois.

Eduskunta hyväksyi ulkomaalaislain ja säilöönoton kiristykset – Vigelius: ’’Laittomasti maassa oleskelevien maastapoisto tehostuu ja vierastaistelijoiden paluu estetään’’
Eduskunta äänesti tänään ulkomaalaislain tiukennuksista.

Sisäministeri Rantanen: Maassa ei voi olla yhtä aikaa avoimet rajat ja korkea sosiaaliturva
Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelman uudessa jaksossa pohditaan työperäisen maahanmuuton taloudellisia ja turvallisuuspoliittisia vaikutuksia Suomelle. Sisäministeri Mari Rantanen näkee, että yleisesti ilmapiiri ja suhtautuminen maahanmuuttoon on muuttunut erilaiseksi jo koko Euroopassa. - Suhtautuminen maahanmuuttoon on tullut järkiperäisemmäksi, eli nyt osataan jo katsoa paremmin myös massamaahanmuuton haitallisia vaikutuksia eri maille.

Mäkelä: Ei mitään järkeä hakea ulkomailta lisää työttömiä Suomeen – ”Työvoimapulasta on puhuttu kohta jo 20 vuotta, ja kukaan ei vielä ole sitä nähnyt”
Suomen Uutiset Show'n uudessa jaksossa pohditaan työperäisen maahanmuuton taloudellisia ja turvallisuuspoliittisia vaikutuksia Suomelle. Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä katsoo, että pikemminkin Suomessa kannattaisi pyrkiä muuttamaan talouden rakenteita niin, että järjestelmä tukisi kasvua ja työllisyyttä.
Uusimmat

Sisäministeri Mari Rantanen sai eduskunnan luottamuksen

Vihreä kupla puhkesi – akkuvalmistaja Northvolt konkurssiin
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää
PS Naiset 3/2024

Lue lisää