Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko on tänään jättänyt kirjallisen kysymyksen lasten ja nuorten suojelemiseksi internetissä tapahtuvilta rikoksilta. Niikko ehdottaa Britanniassa käytössä olevan turvanappi-mallin käyttöönottoa Suomessa.

– Oulun hyväksikäyttötapaukset ovat yksi vakava esimerkki lisää kertomassa verkon pimeästä puolesta. Tässäkin tapauksessa poliisi epäilee, että uhreihin on otettu yhteyttä internetissä. Ehdotan, että suomalaisille lasten ja nuorten suosimille sivustoille sijoitetaan turvanappeja.

Lupaavia tuloksia Britanniassa

Kyseessä on väline, jolla voi helposti raportoida viranomaiselle, jos epäilee itseen tai toiseen kohdistuvaa hyväksikäyttöyritystä, kiusaamista tai muuta uhkaa.

Britanniassa turvanappijärjestelmää ylläpitävä CEOP (Child Exploitation and Online Protection Command) aloitti toimintansa vuonna 2006. Vuosittain saadaan noin tuhat raporttia. Jo viiden ensimmäisen toimintavuotensa aikana CEOPin toiminta johti yli tuhanteen pidätykseen ja 260 vaaralliseksi luokitellun seksuaalirikollisten verkoston tuhoutumiseen.

Ministeri lupasi selvittää

Niikko nosti turvanappimallin esiin täysistunnossa tiistaina. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) arvioi, että asia kuulostaa tarpeelliselta ja lupasi selvittää, onko se jo ollut esillä.

– Lapset ja nuoret käyttävät verkkoa yhä enemmän, mutta viranomainen ei ole riittävän hyvin pysynyt perässä. Ilmoittamiskynnystä uhkatilanteissa on ehdottomasti laskettava, sillä ennaltaehkäisy on aina ensisijaista.

– Toistaiseksi lasten ja nuorten suosimat sivustot ovat olleet valitettavan haluttomia sijoittamaan yksinkertaisia raportointivälineitä sivustoilleen, mutta uskon, että tämä saadaan muutetuksi julkisen paineen ja loppuun mietittyjen ratkaisujen kautta, Niikko sanoo.

Eduskunta lisäsi ensi vuoden budjettiin 250 000 euroa verkossa tapahtuvan hyväksikäytön ennaltaehkäisyyn. Lisäyksen taustalla oli Niikon lokakuussa (18.10.) esittämä kysymys aiheesta suullisella kyselytunnilla

SUOMEN UUTISET