Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää pitää lastensuojelun nykytilannetta merkittävänä suomalaisen yhteiskunnan ongelmakohtana. Erityisopettajataustalla Mäenpää tunnistaa lastensuojelun tarpeen ja ymmärtää, että moni päätöksistä on tarpeellisia ja hyvästä syystä tehtyjä. Kansanedustajan saaman palautteen ja kokemuksien perusteella on kuitenkin selvää, että järjestelmässä on myös merkittäviä ongelmia.

Edustajakauden aikana on Mäenpäälle tullut lukuisia yhteydenottoja lastensuojeluasioihin liittyen. Hän onkin käynyt seuraamassa lastensuojelun ja perheiden välisiä tapaamisia. Mäenpäälle on kokemusten kautta tullut tietoon, miten raskas itse prosessi on.

– Vanhemmat joutuvat perehtymään lainsäädäntöön, mikä vaatisi lakimiehen koulutuksen, hän harmittelee.

– Kaikista suurimpana asiana näen vanhempien ja lasten kokeman inhimillisen tuskan ja kärsimyksen. Yhteiskunnan näkökulmasta myös prosessien taloudellinen hinta on mittava, ilmajokinen kansanedustaja avaa.

Suuri lastensuojelukeskustelu Helsingissä

Pelkän pohtimisen ja tuskailun varaan poliitikko harvoin asioita voi jättää. Mäenpää järjestääkin keskiviikkona 23.11.2022 yleisölle avoimen ja verkkoon kuvattavan lastensuojelukeskustelun eduskunnan Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa (Arkadiankatu 3, 00100 Helsinki) kello 17:15 alkaen kahvitarjoilulla. Paneelikeskustelussa ovat mm. varatuomari Leeni Ikonen ja esittelijäneuvos Tapio Räty eduskunnan oikeusasiamiehen kansliasta. Itse keskustelu alkaa kello 17:30, ja tapahtuma loppuu noin kello 19:00 mennessä. Sen juontaa toimittaja Maria Asunta. Mäenpää toivottaa yleisön tervetulleeksi kuulemaan lastensuojelun oikeusturvaongelmista ja siitä, miksi lastensuojelu on yksi suurimmista suomalaisista ihmisoikeusongelmista.

– Tilaisuudessa pohditaan, miten järjestelmää tulisi muuttaa ja miten tukea lapsia ja perheitä, hän tiivistää.

SUOMEN UUTISET