Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen lyttää varusmiesten kasvisruokakokeilun ja pohtii, onko suomalaisilla valmiuksia selvitä kriisitilanteessa.

– Puolustusvoimissa on menossa kokeilu, jossa varusmiehille tarjotaan kasvisruokaa kahtena päivänä viikossa ilmasto- ja terveydellisistä syistä. Varusmiehet ovat äänestäneet jaloillaan kasvisruokapäivinä.

– Sotilaskodin pizzat ja munkit ovat tehneet kauppansa samalla kun varuskuntaruokalan kasvisruoat ovat täyttäneet lähinnä biojäteastioita, Ronkainen kirjoittaa blogissaan.

Katastrofeihin syytä varautua

Ronkainen toteaa, että rauhan aikana ruokaan ei tarvitse totutella, vaan se on valintakysymys. Katastrofeihin on kuitenkin syytä varautua.

– Ei pelkästään sotaan, vaan myös esim. luonnonkatastrofeihin tai yhteiskunnallisiin mullistuksiin. Jokaisen meistä tulisi katsoa peiliin ja kysyä itseltämme, onko meillä tarvittavat taidot selviytyä kriisitilanteessa. Mitä tehdä, jos sähköt ei toimi ja vesi ei juokse? Jos käytettävänä on vain puukko, onko meillä sellaiset selviytyjän taidot, joilla saada aikaan suojaa, lämpöä ja ravintoa.

Kriisin koittaessa saattaa tulla hätä

Ronkainen toteaa, että Puolustusvoimissa opetellaan näitä tuiki tärkeitä taitoja, mutta vain osa väestöstä käy varusmiespalveluksen.

– Olenkin huolissani nuoremmista ikäluokista, jotka ovat entistä enemmän eriytyneet luonnosta ja perusraaka-aineiden tuotannosta. Jos kriisi koittaisi nyt, en uskalla olettaa, että pärjäisimme yhtä hyvin kuin edellisissä koitoksissa.

– Ehdotankin, että kutsunnat laajennettaisiin koskemaan kaikkia kansalaisia, sukupuoleen katsomatta, Ronkainen ehdottaa.

Kansalaispalvelusta naisille

Ronkainen huomauttaa, että Reserviläisliitto teki vastaavan ehdotuksen eilen.

– Sen lisäksi esitän, että varusmies- ja siviilipalveluksen rinnalle otettaisiin erityisesti naisille suunnattu muutaman kuukauden mittainen kansalaispalvelus.

– Kansalaispalveluksessa opeteltaisiin katastrofivalmiuksia ja kriittisiä taitoja, kuten avotulen tekemistä, suojan rakentamista ja ruoan valmistusta siten, että koko kansa pystyisi varautumaan kriisin kohdatessaan, Ronkainen esittää.

SUOMEN UUTISET