Lakiesitys, jolla korjataan vain hamassa tulevaisuudessa vammautuneen varusmiehen vakuutusturvaa ei riitä. Lakia tulee soveltaa myös taannehtivasti eli esimerkiksi joulukuun 2017 Raaseporin onnettomuuden uhreille tulee antaa oikeus korvauksiin, vaatii perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen.

Juvonen teki keväällä 2017 lakialoitteen, jolla esitettiin parannuksia varusmiesten vakuutusturvaan. Kriisinhallinnassa toimivat eli rauhanturvaajat saivat parannetun vakuutusturvan jo 1.1.2017, mutta varusmiehet jäivät silloin tuon lain ulkopuolelle.

Korvauksia maksettava taannehtivasti

Raaseporin traaginen VR:n kiskobussin ja puolustusvoimien maastokuorma-auton törmääminen joulukuussa 2017 sysäsi eteenpäin varusmiesten tilannetta parantavaa lakia, joka on juuri nyt käsittelyssä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Lain on tarkoitus astua voimaan 1.1. 2019.

– Olen iloinen, että lakialoitteeni sisältö vihdoinkin toteutuu ja varusmiesten vakuutusturva saadaan samalle tasolle kuin kriisinhallinnassa toimivien. Mutta olen myös hyvin surullinen, että siihen tarvittiin Raaseporin kaltainen tragedia, Juvonen sanoo.

– Onkin oikeus ja kohtuus, että tulevaa lakia sovelletaan taannehtivasti. Niin Raaseporin onnettomuuden uhrien, mutta myös niiden kaikille muiden, jotka ovat joutuneet tapaturmien uhreiksi 1.1. 2017 ( silloin kun laki kriisinhallinnassa toimivien vakuutusturvasta astui voimaan)olisivat oikeutettuja korvauksiin.

Toivoo kannatusta yli puoluerajojen

Juvonen on tehnyt aiheesta lakialoitteen, jolla hän esittää maksettavaksi tapaturmien uhreiksi joutuneille varusmiehille korvauksia taannehtivasti.

– Paitsi kaiken oikeudentajun mukaan ajateltuna, se on myös sydämellä ajateltuna ainoa oikea tapa toimia tässä asiassa. Toivon, että kansanedustajat allekirjoittavat lakialoitteeni asiasta, Juvonen sanoo.

SUOMEN UUTISET