Espoolainen kansanedustaja Simon Elo (ps.) kuittasi kuntavaaleissa melkoisen äänisaaliin siitä huolimatta, että perussuomalaiset menettivät monin paikoin asemiaan. Kannatuksensa kolminkertaistanut Elo arvioi vaalitulosta blogissaan. Hän näkee vaalitappion syiksi hallitusvastuun, keskinäisen riitelyn, kohu-uutiset, äijä-äänestäjien nukkumisen sekä viestinnän.

– Perussuomalaiset sai Espoossa kohtuullisen tuloksen, mutta valtakunnallisesti tulos on tappio ja pettymys. Ennakkoäänistä saimme 8,2 prosenttia ja vaalipäivänä 9,3 prosenttia. Nousua tuli hyvällä jalkatyöllä ihmisten parissa, mutta ei lopulta riittävästi, Elo muistuttaa.

– Kansa ei äänestä väärin, vaan tulos otetaan selkä suorana vastaan.

Elo arvioi kannatuskadon keskeisiä syitä:

– Selkein syy on hallituksen toimet Suomen talouden tasapainottamiseksi. Tämä ei ollut yllätys. Perussuomalaisetkin sanoi eduskuntavaaleissa että valtion velkaantuminen on taitettava. Isänmaan voitto on tässä puolueen tappio. Perussuomalaisten on luotettava ja tehtävä töitä sen eteen, että seuraavan kahden vuoden aikana työllisyys nousee. Tänä vuonna on jo 34 000 työllistä enemmän kuin viime vuonna. Tuloverotusta ja eläkeläisten verotusta ollaan voitu jo keventää.

– Toinen syy on omien keskinäinen riitely. Siellä tappio, missä lihava riita. Suomalaiset eivät pidä turhasta kinasta, vaan antavat oikeudenmukaisen tuomionsa. Sama koskee kaikkia puolueita.

– Kolmas syy on erilaiset kohu-uutiset.

– Neljäs syy on useiden meidän miesäänestäjien kotiin jääminen. Kannatuskyselyissä saimme selvästi parempia tuloksia kuin vaaleissa. Kannatus ei riitä, vain annetut äänet lasketaan. Aiemmin olemme onnistuneet saamaan raavaat äijät äänestämään, joten tämäkin on mahdollista korjata määrätietoisella työllä.

– Viides syy on puolueen ja koko hallituksen viestintä. Erityisesti hallituskauden alussa vasemmisto-oppositio sai oman viestinsä läpi mediassa. Vasemmisto-oppositio puhuu pakkolaista, pakkoyhtiöittämisestä ja pakkopalautuksista. Ainoa, joka ei heille olekaan ongelma, on pakkoruotsi. Tämä on hyödyttänyt erityisesti vihreitä, joiden puheenjohtajana on eduskunnan vastuuttomin lärväilijä Ville Niinistö.

Elo painottaa analyysissaan nuorten merkitystä tulokselle.

– Erityisesti nuoret naiset ovat sanoneet minulle, että heidän luottamustaan puolueeseen nakertaa nähdä samat naamat kerta toisensa jälkeen julkisuudessa selittelemässä tekemisiään. Tässä on peiliin katsomisen paikka eikä peiliä voi syyttää, jos naama on vino. Media saattaa kohdella perussuomalaisia joskus muita puolueita ankarammin, mutta näitä nuoria naisia ei kiinnosta selittely, vaan oman toiminnan parantaminen. Tässä joukossa perussuomalaisilla on suuri kannatuspotentiaali, jossa keskeistä on poliittinen uskottavuus ja hyvä viestintä.

Varapuheenjohtajan paikkaa puoluekokouksessa tavoitteleva Elo hahmottelee puoluekarttaa pitkällä aikavälillä.

– Olen jo pitkään ollut sitä mieltä että tulevaisuuden kolme suurinta puoluetta ovat perussuomalaiset, kokoomus ja vihreät. Jonkinlaisessa järjestyksessä. Tälle kolmikolle on äänestäjien keskuudessa selkeimmät lokerot.

Elo painottaa, että perussuomalaisia tarvitaan edellenkin hallituksessa. Hän antaa kouriintuntuvan esimerkin.

– Kuntavaalien jälkimainingeissa sisäministeri Paula Risikko esitti, että Suomen pakolaiskiintiötä on nostettava. Kuten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho heti sanoi, pakolaiskiintiötä ei nosteta. Ei ole keskusteltu eikä keskustella. Humanitaarisen maahanmuuton kuluja ei ole varaa nostaa.

Elon kirjoitus kokonaisuudessaan täällä >