

Antti Aimo-Koivisto
Katainen vastustaa siirtolaisten sosiaaliturvan leikkaamista
Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) vastustaa sosiaaliturvan leikkaamista siirtotyöläisten perheiltä. Tämä selvisi tiistaina Helsingin Sanomien puheenjohtajapaneelissa.
Kataiselta kysyttiin, pitäisikö sosiaaliturva kytkeä työntekoon. Kataisen mielestä Suomen asumisperustainen malli on hyvä, mutta siinä on ongelmia, koska useissa Euroopan maissa sosiaaliturva on sidottu työntekoon.
– Suomessa riittää kun asuu, muualla pitää tehdä töitä. Nyt yritetään löytää keinoja yhdistää nämä kaksi erilaista järjestelmää, Katainen sanoi.
Hän piti hyvänä, että työntekijät ja opiskelijat voivat kulkea maiden rajojen ylitse saaden tasavertaisesti sosiaaliturvaa.
EPP antaisi sosiaalitukea
vain maassa asuville
Perussuomalaiset ovat nähneet ongelmaksi sen, että Suomesta maksetaan esimerkiksi lapsilisiä työntekijöiden kotimaihin, eniten Viroon. Mutta kokoomuksen euroryhmä EPP kirjoittaa ohjelmaansa, että EU-kansalaisten tulisi saada sosiaalietuja vain, jos he työskentelevät maassa, jossa he asuvat.
– Suomessa se tarkoittaisi käytännössä toimeentulotuen, asumistuen, työmarkkinatuen ja kansaneläkkeen poistamista. Onko tämä se ohjelma mitä kokoomus ja EPP ajavat? Kataiselta kysyttiin.
– No Euroopan parlamentti ei päätä tätä asiaa. Sen päättää Suomen eduskunta. Enkä ihan heti näe, että Suomi muuttaisi tätä järjestelmää. Virolaiset saavat täällä samanlaisen sosiaaliturvan kuin suomalaiset ja suomalaiset saavat Ruotsissa samanlaisen sosiaaliturvan kuin ruotsalaiset. Tämä on hyvä järjestelmä, Katainen vastasi.
Soini: Kreikka täysi katastrofi
Timo Soini pääsi haastattelussa sanomaan taas Kreikasta.
– Kreikka on täydellinen katastrofi: sitä ei olisi koskaan pitänyt ottaa euroalueeseen. Kun Kreikassa oli korkeat korot, se korko hallitsi riskiä. Kun euron myötä korot painuivat nollaan, riski poistui ja siitä syntyi moraalinen kato. Kreikka ei tule euroalueessa ikinä nousemaan ja siksipä tuo paavokin sanoo, että eurokriisissä pitää antaa Kreikalle velkoja anteeksi. Minä taas olen sitä mieltä, että velat pitää maksaa!
– Kreikan olisi pitänyt noudattaa sopimuksia. Siitä eivät ole piitanneet kreikkalaiset, siitä ei piitannut Bryssel, siitä ei ole piitannut kukaan. Apu ei riitä mihinkään, kun paraatiovesta tullaan sisään väärillä tilastoilla. Siitäkö pitäisi palkita? Ei missään tapauksessa! Samalla tavalla Bulgaria ja Romaniakin otettiin väärillä papereilla. Jos ne otettaisiin euroon niin pian oltaisiin taas tukipaketeissa. Pitää sentään vähän järkeä käyttää – senhän ymmärtää perussuomalainenkin, Soini napautti.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Katainen tölväisi Arhinmäkeä

Kaikki paitsi vihreät vastustivat liittovaltiokehitystä

Perussuomalaiset: Kehitysapu enemmän vapaaehtoiselle pohjalle
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.