
Katalaanijohtajat allekirjoittivat Katalonian itsenäisyysjulistuksen ja hyllyttivät sen toistaiseksi
Katalonian aluepresidentti Carles Puigdemont on muiden Katalonian johtajien ohella allekirjoittanut alueen itsenäisyysjulistuksen. Samalla julistuksen täytääntönpanoa lykättiin, sillä Puigdemont haluaa neuvotella itsenäistymisestä Espanjan kanssa.
Espanja on kieltäytynyt jyrkästi itsenäisyyskeskusteluista ja maan pääministeri Mariano Rajoyllä on keskiviikkona tapaaminen Ciudadanos-puolueen puheenjohtaja Albert Riveran kanssa. Rivera vaatii Katalonian autonomian peruuttamisen perustuslain 155 pykälän mukaan.
Rajoyn on määrä kertoa Katalonian tilanteesta keskiviikkoiltana.
Viikonloppuna Barcelonassa järjestettiin mielenilmaus Katalonian itsenäisyyttä vastaan. Tätä ennen kadut olivat täyttyneet lähinnä alueen itsenäisyyden kannattajista. Ciudadanosin katalonialaisen piirin johtaja Inés Arrimadas on vaatinut Espanjan perustuslain suomien valtaoikeuksien mukaan Katalonian autonomian hyllyttämistä.
Itsenäisyyttä ei vielä julistettu
Itsenäisyysjulistusta ei kuitenkaan luettu, eikä siitä äänestetty alueparlamentissa. Toimintatapa on selkeää jatkoa Espanjan ja Katalonian kiistassa. Kumpikaan osapuoli ei osoita todellista neuvotteluhalua, vaikka sitä puheissaan pitkälti kuuluttavat.
Toisaalta julistuksen pöydälle jättäminen kielii myös siitä, ettei Puigdemont välttämättä haluakaan täydellistä itsenäisyyttä. Toivelistan kärkipäässä on ollut Katalonian maksamien verojen ja vastineeksi saatujen julkisten palvelujen välisen aukon tasoittaminen.
Puigdemontin taustalla vyöryviä voimia on kuitenkin hankala kontrolloida. Itsenäisyysjulistuksen allekirjoittaminen toimii rauhoittavana eleenä itsenäisyysvoimille. Pelkkä ele ei riitä kuitenkaan kaikille. Itsenäisyyttä tavoitteleva laitavasemmistolainen CUP-puolueen edustajat eivät antaneet Puigdemontin puheelle aplodeja. Heille kelpaa vain ja ainoastaan täysi itsenäisyys.
Madridin keskushallinnon takana vellovat voimat sitovat yhtä lailla keskushallinnon käsiä. Ciudadanoksen vaatima Katalonian autonomian peruuttaminen johtaisi tilanteen kärjistymiseen. Madrid tulkitsee Katalonian silmänkääntötempun yhtä kaikki itsenäisyysjulistukseksi.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tuohtuneet katalaanit nostavat rahojaan “petturipankeista” – käynnistyykö laajamittainen talletuspako?

Katalonian kriisi kulminoitumassa perjantaina: itsenäisyysjulistus tulossa
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Kun mitta tulee täyteen: Rikollisjengien terrorille pantiin kertakaikkinen piste – El Salvadorin kansalaisten turvallisuudentunne oli aiemmin pohjamudissa, tänään parempi kuin sveitsiläisillä
El Salvadorin itsevaltainen presidentti lopetti kovalla kädellä maata terrorisoivien rikollisjengien mielivallan. Kansa ja yrityselämä kiittävät mutta arvostelijoitakin riittää. Yhtä kaikki El Slavador on tänään kansalaisten mielestä yksi maailman turvalllisimmista maista.