Ranskassa keltaliivien eräänä keulakuvana toiminut Éric Drouet pidätettiin keskiviikkona. Häntä epäillään mielenosoituksen järjestämisestä ilman ilmoitusta viranomaisille. Drouet on pidätetty aiemmin astalon hallussapidosta keltaliiviprotestien aikana. Hänen tukijansa kehottavat protestien koventamisesta pidätyksestä johtuen. Asiasta kirjoittaa brittilehti Telegraph.

Ranskalainen uutistoimisto AFP kirjoittaa, että tuoreiden mielipidekyselyjen mukaan 55 prosenttia vastaajista kannattaa keltaliivien protestien jatkamista siitä huolimatta, että presidentti Emmanuel Macron perääntyi uudistuksistaan ja lupasi täyttää ainakin joitain protestoijien vaatimuksista. Niihin lukeutuu muun muassa suuri korotus minimipalkkaan. Macronin perääntymisen myötä Ranskan ensi vuoden budjettivaje ylittää arvioiden mukaan EU:n budjettikurin suoman enimmäismäärän.

Opposition laitapuolueet tukevat keltaliivejä

Keltaliivit ovat saaneet tukea niin laitavasemmistolta kuin -oikeistoltakin. Taipumaton Ranska -puolueen puheenjohtaja Jean-Luc Mélenchon twiittasi pidätyksen olleen poliittinen.

Myös laitaoikeiston Kansallinen kokoomus tukee keltaliivejä. Puolueen puheenjohtaja Marine Le Pen syytti hallitusta sen vastustajien poliittisten oikeuksien järjestelmällisestä polkemisesta.

Drouet kertoi tavanneensa ystäviään Pariisin keskustassa, jossa näyttävä pidätys tapahtui. Hän kertoi, ettei hänellä edes ollut keltaista liiviä yllään.

Ranskan hallitus: kyseessä oli mielenosoitus

Ranskan hallituksen näkemyksen mukaan kyse oli mielenosoituksesta, sillä Drouet oli keskiviikkona kehottanut ihmisiä mielenosoitukseen Facebookissa. Drouet vapautettiin torstaina.

Maan talousministeri Bruno Le Maire muistutti, että Ranskan lakeja on noudatettava. Mielenosoituksista on ilmoitettava viranomaisille vähintään kolme vuorokautta ennakkoon.

– On luonnollista. että tasavallan lakien rikkomisesta seuraa seuraamuksia, Le Maire totesi.

Ranskan hallituksen taipuminen protestoijien vaatimuksiin on tyynnyttänyt protesteja. Keltaliivit ovat kuitenkin luvanneet palata mielenosoituksiin lauantaina pidätysuutisen jälkeen.

Henri Alakylä