Kiinan viime viikon devalvaatiot ovat heiluttaneet rankasti osake- ja valuuttamarkkinoita pitkin kehittyviä talouksia. Verrattain maltillisten devalvaatioiden sarja on jatkoa aiemmin nähdylle Kiinan pörssiromahdukselle. Tiistaina kiinalaisosakkeet pakittivat jälleen. Seuratut osakeindeksit putosivat yli kuusi prosenttia.

Etelä-Afrikan, Turkin ja Meksikon valuutat heikkenivät kaikkien aikojen pohjalukemiin Yhdysvaltain dollaria vastaan maanantaina. Malesian ja Indonesian valuutat putosivat tasoille, joita ei olla nähty sitten 90-luvun lopun Aasian valuuttakriisin.

Talouslehti Financial Times kuvaa sijoittajien paniikkia suureksi. Sijoittajat myyvät ensin ja kysyvät vasta sitten. Sijoittajia hermostuttaa myös Yhdysvaltain mahdolliset ohjauskoron nostoaikeet.

Valuuttasota euronkin riesaksi

Kiinan devalvaatiot purevat myös yhteisvaluutta euroon. Euroopan keskuspankki on löysännyt rahapolitiikkaansa tavoitellessaan Eurooppaan talouskasvua ja heikompaa euroa. Kiinan kilpalaulanta on vaarassa vesittää euron heikentämispyrkimykset. Pahin pelko on, että kilpailu heikosta valuutasta johtaa valuuttasotaan.

Euroopan talouden kasvu on parhaimmillaankin perin vaatimatonta. Huokea öljy, keveämpi rahapolitiikka ja heikentynyt euro eivät ole onnistuneet polkaisemaan Euroopan talouteen kaivattua vauhtia. Suomen talous oli keväällä vielä supistumaan päin.

Kiinan devalvaatiot ovat laskeneet myös sijoittajien inflaatio-odotuksia Euroopassa. Hiljattain julkaistut Euroopan inflaatioluvut pysyvät sitkeästi nollan tuntumassa. EKP:n tavoitteena on pitää inflaatio lähellä, mutta hieman alle, kahden prosentin. EKP ei ole tehtävässään onnistunut sitten vuoden 2013 alun.

Henri Myllyniemi