Kirjailija-juristi Jarkko Tontin uutuuskirja kirvoitti kiihkeän keskustelun aikalaishulluudesta Suomen Uutisten studiolla. Tontin kanssa oli debatoimassa toimittaja-kirjailija Jussi K. Niemelä.

Kirjailijat Jarkko Tontti ja Jussi K. Niemelä pohtivat vasemmiston ja vihreiden ideologista liikehdintää, ja kritisoivat sen ylilyöntejä, varsinkin uusherännäisyyttä. Niemelä nosti esiin sen, että kyseinen akatemiasta lähtenyt liikehdintä on jo levinnyt kokoomukseenkin. Hän näkee ilmiössä vakavan ongelman puolueen uskottavuudelle.

Katso keskustelu täältä (juttu jatkuu videoikkunan alla):

Meillä on asiaa | Maria Asunta haastattelee Jarkko Tonttia (keskellä) ja Jussi K. Niemelää. Youtube, 50 min 23 sek.

Älykkökirjailijoilta kiitosta persuille

Kirjailijat Tontti ja Niemelä antoivat kiitosta perussuomalaisille siitä, että he ovat rohkeasti nostaneet maahanmuuttokysymyksen niin valtavirtaiseksi, että siitä voi jo esittää eriäviä näkemyksiä ilman pelkoa leimautumisesta.

Entinen vihreiden puoluetoimija Jarkko Tontti vertasi nykyvihreitä taistolaisiin.

Keisarin uudet vaatteet

Niemelän mukaan inhimillistä käyttäytymistä luonnehtii ”keisarin uudet vaatteet”-ilmiö.

Nauhoituksen päätyttyä Niemelä totesi, että kun vihreän tai vasemmistolaisen feministin kanssa keskustelee islamin tasa-arvo-ongelmasta, he poikkeuksetta tunnustavat sen olemassaolon.

Kuitenkin heti, kun he ovat omassa viiteryhmässään, he menevät massan mukana, hymistelevät ja joskus jopa kieltävät ilmiön olemassaolon. Näin ihmismieli Niemelän mukaan on aina toiminut ja tulee aina toimimaan. Siksi muutos on niin hidasta ja vaikeaa.

Haavat auki ja eteenpäin

Jarkko Tontti paljasti keskustelussa myös henkilökohtaisia traumojaan ja rinnasti yhteiskunnalliset aatehyökyaallot kollektiivisiin traumoihin.

Niemelä suositteli kognitiivisia käyttäytymisterapiaa ja stoalaisuutta. Hänen mielestään lapsuustraumat kannattaa vain unohtaa ja elää elämää eteenpäin.

MARIA ASUNTA