Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho oli sittenkin oikeassa: EU:sta ei löydy enemmistöä, joka kannattaisi EU:n pakkokiintiöitä Italian ja Kreikan pakolaisten vastaanottoon. Korkea EU-lähde totesi keskiviikkona, ettei EU-maista löydy riittävää määrää kannattamaan EU-komission pakkokiintiöitä, joilla olisi jaettu 40 000 Kreikkaan ja Italiaan tullutta pakolaista EU-maiden kesken.

Suomeen olisi tullut kahdessa vuodessa 800 pakolaista.

Hallituksen sekoilu?

Hallituksessa nähtiin asiaa koskeva sekaannus juuri ennen EU-lähteen ulostulopäätöstä. Hallituksen EU-ministerivaliokunta päätti, että hallitus hyväksyy EU:n pakkokiintiöesityksen. Taustalla piili sisäministeri Petteri Orpon (kok.) arvio, että EU:n enemmistö kannattaisi hanketta.

Valiokunnan linjauksen mukaan Suomi osallistuisi mahdolliseen väliaikaiseen ja poikkeukselliseen hätätilamenettelyyn.

Perussuomalaisten ministerit Timo Soini, Jussi Niinistö ja Jari Lindström vastustivat hanketta. He jättivät ministerivaliokunnassa asiasta eriävän lausuman.

– Sisäisissä siirroissa voidaan edetä vain vapaaehtoisuuden pohjalta. Suhtaudumme kielteisesti esityksiin turvapaikanhakijoiden sisäisistä siirroista, lausumassa todettiin.

Halla-aho oli kyseenalaistanut arvion ja arveli Orpon jopa venyttäneen mandaattiaan sisäministerien kokouksessa Suomen etujen vastaisesti. Hän totesi maanantain tiedotustilaisuudessa, ettei usko EU-maiden joukosta löytyvän enemmistöä EU:n pakolaiskiintiön keskinäiselle jakamiselle.

Veli-Pekka Leskelä