Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini selvitti tiedotusvälineille eriävää kantaa, jonka puolueen ministerit antoivat kiintiöpakolaisasiasta EU-ministerivaliokunnassa. Hänen mukaansa EU-komission ei tule sekaantua turvapaikka-asioihin, vaan niistä tulee päättää kansallisella tasolla.

– Kaiken tällaisen toiminnan tulee olla vapaaehtoisuuden pohjalla ja se on puolueen kanta ja hallitusohjelman mukainen kanta, Soini tiivisti eduskunnassa.

Päämiesten menettelyyn

Soini kommentoi myös EU:n korkean lähteen lausuntoa, jonka mukaan turvapaikanhakijoita koskevat pakolliset kiintiöt eivät mene läpi ja asiassa voitaisiin edetä vain vapaaehtoispohjalta.

– Niille, jotka asioita tuntevat, on ollut tiedossa, ettei tämä niin yksinkertainen harjoitus ole. Itsekin olin Luxemburgissa ja juttelin esimerkiksi Puolan Eurooppa-ministerin kanssa. Ei tällaista työnjakoa pitäisi pakkotoimin tehdä.

– Tämä menee nyt päämiesten menettelyyn, mutta toivottavasti sieltä ei pakkokantaa tule. Tällainen turvapaikkojen siirtely toimii vetovoimatekijänä ja aiheuttaa ongelmia, Soini sanoi.

Asiasta päätetään torstain EU-huippukokouksessa.

Veli-Pekka Leskelä