Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ei usko, että EU-maiden joukosta voisi löytyä enemmistöä EU:n pakolaiskiintiön keskinäiselle jakamiselle.

Kevään kuluessa EU-komissio on esittänyt, että EU-maat voisivat jakaa turvapaikanhakijoiden taakkaa keskenään. Tuoreen esityksen mukaan EU-maiden pitäisi jakaa yhteinen 40 000 pakolaisen kiintiö keskenään erityisten jakoperusteiden mukaan.

Halla-aho ymmärtää Ruotsin, Britannian tai Saksan haluavan tällaista järjestelmää, mutta EU:n enemmistön olisi vaikeaa ymmärtää kannattavan tällaista hanketta.

Halla-aho ei usko, että sisäministeri Petteri Orpon (kok.) äskettäinen lausunto siitä, että enemmistö EU-maista olisi kallistunut ministerikokouksessa taakanjakamisen kannalle, pitäisi paikkansa. Hän vetoaa mm. Die Weltiin, jonka mukaan vain 10 EU:n 28 jäsenmaasta kannattaa yhteisiä kiintiöitä. Suomen osuus 40 000:sta olisi 800 turvapaikanhakijaa.

– En ole löytänyt yhtään mediaraporttia, joka tukisi Petteri Orpon näkemystä siitä, että enemmistö on saavutettavissa, Halla-aho muistuttaa.

Päinvastaista näkemystä tukevia uutisia on runsaasti.

Vastaanoton oltava vapaaehtoista

Halla-ahon mielestä Orpo on venyttänyt lausunnossa mandaattiaan Suomen kannalta vahingolliseen suuntaan. Hallitus on linjannut, että pakolaisten vastaanoton pitää olla vapaaehtoista. Pakkoon perustuva malli olisi hallitusohjelman vastainen.

– Pahinta olisi, että Suomi liittoutuisi imagosyistä Saksan ja Ruotsin kanssa asiassa, joka on vastoin Suomen kansallista etua.

Veli-Pekka Leskelä