Välimeren pakolaislaivat pitää käännyttää takaisin lähtösatamiinsa, jotta Välimeren pakolaisvyöry loppuisi. Näin sanoi perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho maanantaina työmiehen tuumaustunnilla perussuomalaisten puoluetoimistossa Helsingissä.

Halla-ahon mielestä EU voisi ottaa tässä mallia Australiasta, joka ilmoittaa johdonmukaisesti, ettei se ota vastaan yhtään pakolaislaivaa eikä ketään, joka tulee laivalla ilman viisumia.

Halla-ahon mukaan tämä linja on lopettanut pakolaisten vyöryn Australiaan ja tehnyt pakolaisten salakuljetuksesta kannattamatonta.

– Ihmiset eivät halua maksaa tyhjästä, Halla-aho korosti ja kertoi Australian jopa ilmoittavan pakistanilaisissa sanomalehdissä, ettei laivalla tulevia viisumittomia tulijoita oteta vastaan.

Meripelastus ruokkii salakuljetusta

Halla-aho sanoo, että nykyisenkaltaiset Välimeren pakolaisten pelastusohjelmat pitäisi lopettaa, koska ne houkuttelevat pakolaisia entistä enemmän. Vaikka matka on kallis ja voi olla vaarallinen, todennäköisyys päästä Eurooppaan on suuri ja riski tulla käännytetyksi on pieni. Salakuljettajat myös käyttävät pelastusoperaatioita hyödyksi: veneitä esimerkiksi puhkotaan, kun pelastajat tulevat näkyviin.

Halla-ahon mielestä pakolaislaivat tulisi käännyttää lähtömaihinsa matkustajineen. Jos alus on uppoamassa, ihmiset tietysti pitäisi pelastaa, mutta viedä lähtösatamaan.

Tämä lopettaisi salakuljettajien työn kannattamattomana. Pakolaisuuden syihin pitäisi vaikuttaa pakolaisten lähtömaissa. Syitä ovat väestöräjähdys ja köyhyys.

Veli-Pekka Leskelä