

”Koronanyrkki pöytään nyt” – kansanedustaja Rantanen kritisoi koronatoimia sekavuudesta
Korona on tappanut maailmalla yli kaksi miljoonaa ihmistä ja Ruotsissa ylitettiin 10 000:n rajapyykki. Suomella olisi kaikki edellytykset voittaa koronasota. Ongelmana on hitaus, sanoo kansanedustaja Mari Rantanen (ps.).
– Sisäministeri Ohisalo ei saa ulkorajoja hallintaan. Ulkoministeri Haavisto puolestaan olisi valmis jakamaan rokotteita muihin maihin tilanteessa, jossa pääministeri Marin ei ole saanut hankittua rokotteita riittävän ripeästi edes oman maan kansalaisille.
Rantasen mukaan ulkoministerin toiminta asiassa ei ole solidaarista.
– Ei, se on hulluutta. Vähintäänkin epäisänmaallista toimintaa.
Katso Mari Rantasen haastattelu (juttu jatkuu videoruudun alla):
Mari Rantanen kommentoi koronatilannetta toimittaja Maria Asunnalle. Youtube, 4 min 45 sek.
Oppositio ei saa ajantasaista tilannekuvaa
Puhtaita papereita eivät saa myöskään perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru epämääräisen ulosantinsa takia, saati sosiaali- ja terveysministeri Pekonen, joka on ikään kuin kadonnut kuvioista.
– On hän sentään olemassa, Rantanen kuittaa lakonisesti, lähteenään Twitter.
Mitä vakavammasta väestön terveyttä ja turvallisuutta uhkaavasta tilanteesta on kyse, sitä suuremmat vaatimukset kohdistuvat viestintään. Kriisiviestinnän tulisi olla selkeää ja yhdenmukaista, mutta sitä se ei Rantasen mukaan ole.
– Ei meillä oppositiossa ole sen parempaa tilannekuvaa kuin kansalaisillakaan. Hallitus hoitaa asiaa, emmekä me tiedä, mitä kaikkea on tekeillä. Olemme pitkälle lehtitietojen varassa.
Koronanyrkki pöytään kiireesti!
Sekavuus määrittelee johtamista kokonaisuutena.
– Linjakkuus puuttuu, Rantanen sanoo.
Koronakriisiä hoitaa nyt moni eri taho. Ylimpänä on valtioneuvosto erityisasiantuntijoineen sekä Covid-koordinaatioryhmä, jonka nokkamies ilmoitti siirtyvänsä vastuutoimestaan koti-isäksi. Sitten tulevat asiantuntija- ja viranomaistahot STM ja THL. Käytännössä vastuu tilanteen hoidosta on paikallistasolla: sairaanhoitopiireissä ja kunnissa.
– Koronakriisin hoito vaihtelee alueittain. Yhdet onnistuvat, toiset eivät, Rantanen toteaa.
Sekavan hallinnon ytimeen tulisikin lyödä kiireesti koronanyrkillä, jotta johtamisen rakenne selkiytyisi. Koronanyrkki koostuisi parhaista asiantuntijoista ja se välittäisi oikeaa tilannekuvaa hallitukselle.
Kansanedustaja Mari Rantasen mielestä nyrkki olisi pitänyt perustaa jo vuosi sitten, mutta ”parempi myöhään kuin ei milloinkaan”.
– Järjestelmällistä, lujaa johtamistaitoa tarvitaan yhteisen tavoitteen toteutumiseksi eli koronakriisistä selviämiseksi.
Kolme vaihtoehtoa: paeta, sairastaa tai rokottaa
Mitä pitäisi tapahtua, että me kaikki saisimme vihdoinkin elää ”iloista 20-lukua”?
Rantasen mukaan kansalaisten on vielä sinniteltävä muutamia kuukausia ja tingittävä mukavuudestaan. Rokote on välttämätön kriisin selättämiseksi.
– Rokotteen vaihtoehtona on pakoilla koronavirusta tai sairastaa arvaamaton tauti.
Rantanen ymmärtää ihmisten huolet rokotteen suhteen, mutta kannustaa ihmisiä luopumaan salaliittoteorioista.
– Moni entinen kollegani on rokotettu, eikä mitään sivuoireita ole tullut, päinvastoin: olen saanut rokotteista vain hyvää viestiä sairaanhoitajilta ja ensihoitajilta.
Rokottamista tulisi hänen mielestään nopeuttaa kaikin tavoin. Myös Puolustusvoimia voidaan pyytää apuun, kuten esimerkiksi Saksassa, jossa armeija osallistuu rokotejakeluun joissakin osavaltioissa.
– Puolustusvoimilla on ylivertainen osaaminen nopeassa läpivirtauksessa, varustuksessa ja logistiikassa, Rantanen muistuttaa.
Hallituksen on estettävä koronalinko rajoilla
Aivan keskeiset kysymysmerkit liittyvät vapaaseen liikkuvuuteen. Kansanedustaja Rantasesta on ”umpihullua, että raja vuotaa tautia mutta suomalaisilla on rajoituksia”.
– Jos valtio ei kykene kontrolloimaan rajaansa, niin mitä muuta se silloin kykenee kontrolloimaan?
Rantanen toivoo sisäministerin havahtuvan välttämättömään eli taudin leviämisen estämiseen, kuten tartuntatautilaki määrää.
– Jos rajavalvontaa ja kaikkien tulijoiden testauksia ei saada kuntoon, tuntuvat muut rajoitustoimet epäoikeudenmukaisilta, kuten ravintolarajoitusten jatkaminen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hoitajien potilaisiin kohdistamat henkirikokset järkyttävät – Rantanen: ”Terveydenhuoltoon tarvitaan tarkempaa valvontaa”

Kansanedustaja Lundén: Ravintolarajoituksista aiheutuvat tappiot minimoitava ja korvattava – “Monen ravintolayrittäjän toimintaedellytykset ovat heikoissa kantimissa”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.