Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskelan mielestä kevätlukukausi olisi syytä viedä loppuun etänä. Lyhytaikaisen koulunkäynnin aloittaminen ei antaisi pitkän tauon jälkeen niitä hyötyjä, joita pysyvä jatkuva opetus tuo tullessaan syksyllä.

– Koulujen avaamisella otetaan turha riski levittää virusta. Lisäksi Ylen kyselyn (28.4.) mukaan kaksi kolmasosaa vanhemmista ei avaamisesta huolimatta usko lastensa osallistuvan lähiopetukseen. Jäisikö tämä porukka silloin kokonaan opetuksen ja kontaktien ulkopuolelle?

Koskela huomauttaa, että myös Opetusalan Ammattijärjestö OAJ vastustaa koulujen avaamista loppukevätlukukaudeksi. Koskela kannattaa OAJ:n esitystä, jossa jokainen oppilas pyrittäisiin tapaamaan henkilökohtaisesti ennen kesälomaa esimerkiksi etäyhteydellä.

– Maaseudulla maatiloilla on nyt työvoiman suhteen erityisongelma. Tässä yhteydessä myös vanhimmat koululaiset voisivat helpottaa kevättöitä, Koskela pohtii.

Etäopetuksen laatu selvitettävä

Koskela on myös huolissaan kouluissa tehdyn valtavan digiloikan tasavertaisuudesta.

– On tehtävä selvitys siitä, miten eri kouluissa etäopetus on käytännön tasolla toteutettu ja kuinka tasavertaisesti etäopetus on kohdellut oppilaita. Selvityksen jälkeen voidaan miettiä täsmäiskuja, joilla mahdollisia aiheutuneita haittoja korjataan koulutus- ja sosiaalipoliittisin keinoin.

Peruskoulutuksen laatuun, määrään ja erityisopetukseen Koskela toivoo panostuksia, kun koulut syyslukukaudella avataan.

– 90-luvun lama aiheutti isoja ongelmia erityisesti vuonna 1987 syntyneeseen ikäluokkaan. Koronan aiheuttama taantuma tulee olemaan vaikeampi. On varmistettava, että lapsemme ja nuoremme selviävät siitä kuivin jaloin, Koskela toteaa.

SUOMEN UUTISET